Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Rješavanje problema toplifikacije Maglaja: Prvi zadatak izrada potrebne dokumentacije i projekata

img

Toplifikacija grada svakako je među najznačajniji projektima u Maglaju i već nekoliko godina čine se napori da se stvari pomaknu korak naprijed. Izrada idejnog te glavnog projekta toplifikacije grada, rezima je sastanka predstavnika Češke razvojne agencije, Ivane Pejić Povolne, programske menadžerice za Balkan i Jakuba Račeka, stručnog konsultanta u oblasti energetike sa načelnikom Mirsadom Mahmutagićem i njegovim saradnicima.

Prvi korak u zajedničkoj saradnji je izrada projektne dokumentacije. Kada završimo glavni projekat, onda ćemo se ponovo sastati i dogovoriti koji će biti naredni koraci“, kazala je Pejić Povolna. „Projektna dokumentacija, zatim idejni i glavni projekat, a koji bi se odnosio na izgradnju toplane te glavnog i sekundarnog kolektora, prvi su koraci. Ova faza bi trebala da riješava isporuku toplote za 50% građana Maglaja“, dodao je Raček.



Prema riječima načelnika Mahmutagića, do kraja februara očekuje se i potpisivanje Memoranduma kojim će ozvaničiti zajednički ulazak u projekat. „Važno je naglasiti, da bi se kao energent koristila bio masa, bio otpad i drvena sječka. Time bi značajan efekat, pored obezbjeđenja toplote za grijanje, bio i sa ekološke strane, jer bi se smanjila količina zagađenja koju imamo tokom zimskih mjeseci“, kazao je načelnik Mahmutagić.



N.Br./maglaj.net