Petak , 25. Sep, 2020

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Porodična firma za velike projekte: Demobilisani borci zajednički osnovali firmu ''JAS plastikAL'' (FOTO)

img

Ne možemo svi ni otići, neko mora i ostati“. Ovim riječima razgovor je počeo Saud Cvrčak, direktor i jedan od suvlasnika frime „JAS plastikAL“ koja se bavi izradom PVC stolarije, AL bravarije, dvorišnih i balkonskih ograda, roletna i rolo vrata, dakle svega onoga što je potrebno za građevinsko zatvaranje objekata. U proizvodnji se koriste visokokvalitetni njemački profili.

Nakon rada za druge, odlučili se osamostaliti

Prije nešto manje od tri godine demobilisani borci Saud Cvrčak, Jasmin Šabanović i Asim Hodžić stečeno iskustvo u branši odlučili su iskoristiti i ući u priču o osnovanju vlastite firme. Sva trojica su se kreditno zadužili i u objektu Društvenog doma u Moševcu, nedaleko od Maglaja, sa radom je počela, reklo bi se, porodična firma. Takva je i atmosfera u pogonu. Nema povišenih tonova, halom se često prolama smijeh, atmosfera je vrlo opuštena, ali se i vrijedno radi. „Kroz iskustvo predhodnih godina i radnog angažmana, u nama se rodila ideja za osnivanjem vlastite firme. Namjera nam je bila da mirnije dočekamo starost, ali ono što je najvažnije, da osiguramo opstanak svojih porodica na ovom području. Trend je takav, djeca se iškoluju i odoše 'trbuhom za kruhom'. Porodice su rastavljene, a nije dobro da na ovom području ostaju samo stariji“, priča nam Saud i nastavlja. „Ovdje se zaista može lijepo živjeti.  Na kraju, ne možemo svi ni otići. Trebamo se samo prisjetiti teških godina rata, kako smo dostojanstvom i hrabrošću odbranili državu. Tako i u ovo mirnodopsko doba kada trebamo razmišljati o dobrobiti svoje zemlje“.

 Rade i za evropske zemlje

Radeći za druge u proteklim godinama nagledali su se svega, ali i doživjeli nepravde. Stoga su čvrsto odlučili da toga u njihovoj firmi neće biti. „Pored nas trojice u firmi zapošljavamo još tri stručno osposobljena radnika. Mislim da prema našim zaposlenicima imamo puno razumijevanja, trudimo se da im stvorimo ambijent da imaju motiv doći na posao, da mu se vesele i da im obezbijedimo sve što im treba. Često ćete čuti smijeh ovdje, a ako se i desi eventualna šteta, gledamo da to prevaziđemo na najbezbolniji način“, dodao je Cvrčak.  Na domaćem tržištu puno je firmi koje se bave sličnim poslom. Kako se „JAS plastikAL“ nametnuo na tržištu? „Prvo, svako ima svoju nafaku. Mi smo stvari postavili tako da nam primat nije brzi profit, nego da ono što zaradimo bude halal, a to ćemo postići ako kupci budu zadovoljni i ako dobiju proizvod koji smo dogovorili. Mislim da smo za ovo kratko vrijeme ostvarili dobru poziciju na tržištu svojom ozbviljnošću, kvalitetom i poštovanjem rokova. Nažalost, u Bosni i Hercegovini ima dosta amaterskog pristupa ovom poslu, mnogi bi brzu zaradu i bez velike odgovornosti. Naše tržište je cijela zemlja, a radimo i za Austriju, Njemačku, Hrvatsku i Holandiju. U prvoj godini poslovanja  imali smo promet od oko 220 hiljada KM, a u drugoj već pola miliona maraka. U Maglaju smo radili i dva velika stambeno-poslovna objekta lokalnih investitora 'Megatas' i 'HM promet'“, kazao nam je Saud Cvrčak. N.Br./maglaj.net