Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

15. januar Dan vozača i automehaničara: Rade odgovoran, težak i stresan posao

img

(Nermin Gračić/Ramo Mačković/Saim Omerović)

Za njih je 15. januar, iako praznik, uobičajeni radni dan. Njima nisu bitne vremenske prilike, ni koje je doba dana ili noći, da li je vjerski ili državni praznik, bitna im je samo sigurnost putnika ili pak roba koje prevoze.

Prijatelji su mi umirali na rukama

Za Ramu Mačkovića, vozača u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Maglaj, ovaj dan je trebao biti slobododan, ali je pozvan kao ispomoć. Vozač je punih 40 godina, a nakon zanata, potrebne kavlifikacije stekao je u tadašnjem Udruženju vozača Doboj. Prvo je tri godine radio u Hrvatskoj, a zatim se zbog porodičnih prilika vratio u Maglaj i zaposlio u Domu zdravlja. Kakav je posao koji radi,  najbolje govore njegove riječi. „Ja svome sinu ne bih rekao da radi ovaj posao. Težak je ovo posao, vrlo emotivan. Nedavno mi se desilo da mi je dobar prijatelj umro na rukama, kada smo ga dovezli u bolnicu Tešanj. Došao sam kući i plakao, vjerujte mi“, ispričao nam je Ramo. Ne voli se sjećati ni teških ratnih godina, svih opasnosti i strahota koje je prošao. „Puno sam živaca potrošio tokom radnog vijeka, i iskren da budem, da mogu ponovno birati, nikada više ne bi radio posao“, rekao nam je na kraju razgovora.

 Nikada ne znate ko vam sjeda u vozilo

Nermin Gračić jedan je od blizu 30-tak maglajskih taksista. Ovim poslom počeo se baviti prije pet godina. U firmi gdje je radio nisu mu uplaćivani doprinosi, a jedno vrijeme je bio i bez posla. „Zadovoljan sam iako je ovo odgovoran i opasan posao, jer nikada ne znate ko će sjesti u vaše vozilo, ko je kakav. Stalno smo na točkovima. Praznik, kao praznik, lijepo jeste, ali danas je za nas radni rad, mora se raditi“, ispričao nam je. Saim Omerović jedan je od radnika u Automehaničarskoj radnji „AS“, a ovim poslom bavi se već 10 godina. Posao je težak, opasan, odgovoran, priča nam Saim. „Ovaj posao se mora voljeti da bi ga kvalitetno radili. Težak je posao i fizički, rizičan jer radimo ispod dizalica, odgovoran je i mora se auto pregledati i po deset puta prilikom izlaska iz garaže“, kazao nam je otkrio šta to automehaničari najmanje vole. „Ne volimo kada je mušterija uz nas dok radimo. Teško se skoncentrisati i kvalitetno uraditi na posao“, dodao je Saim kroz smijeh. Nekada se u Maglaju ovaj dan slavio defileom svih vozača autobusa, kamiona, vatrogasaca, policije, hitne pomoći, kao i autoškola. Međutim, ove godine defile je izostao.

 
N.Br./maglaj.net