Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Djeca Maglaja uz porodicu Richardson uče engleski jezik (FOTO)

img

Zimske radionice engleskog jezika

Tokom raspusta u Maglaju se organizuju besplatne zimske radionice engleskog jezika za osnovce i srednjoškolce što je zajednički projekat porodice Ričardson (Richardson) i Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Porodica Ričardson, Kristen (Christen) i Džimi (Jimmy), kao i njihova djeca Ejden (Ayden), Karson (Carson) i Mejsi (Macie) od jeseni su novi stanovnici Maglaja. Kako se djeca školuju u Sarajevu, gdje su prvo i došli 2017.godine, raduju se svakom danu koji provode zajedno. Stoga ne čudi da su se i djeca uključila u radionicu, kao i porodična prijateljica Susan Sanders (Saunders). I zašto ne reći, svi odlično govore bosanski jezik, a Džimi i Kristen su i certificirani nastavnici engleskog jezika.

Od jeseni u Maglaju

Prije nešto više od dvije godine Ričardsonovi su iz grada Athens (Georgia) došli u Sarajevo. Džimi je bio profesor na Unverzitetu, a Kristen je profesorica španskog jezik. „Bog nam je tamo zatvorio vrata, ali nam je zato otvorio prozor u Bosni“, rekli su nam kroz smijeh na početku razgovora. U Maglaju su se odlučili 'skrasiti', pa su kupili kuću u Starom gradu. Grad su upoznali zahvaljujući prijatelju Saši Nikolinoviću, a Maglaj i njegovi ljudi odlično su ih primili. „Nismo gradski tip ljudi, volimo male gradove, lijepo nam je ovdje jer je mirno i tiho. Volimo i naše komšije“, rekla nam je Kristen. Ovdje ih je posjetila i Susan. „Ja sam više gradski tip, ali Maglaj je lijep i upoznala sam ga zahvaljujući Saši. Ovdje smo realizovali i neke projekte sa školama“, dodala je Suasn. Za besplatne radionice je vladalo veliko interesovanje, pa je i broj polaznika i nešto veći od planiranog. „Željeli smo da damo neki lični doprinos ovom gradu. Odziv je odličan, a nove radionice planiramo već u martu ili aprilu“, najavio je Džimi. Zbog ove saradnje zadovoljni su i u Domu kulture. „Drago nam je da smo pružili priliku djeci Maglaja da unaprijede znanje i da se druže sa nativnim govornicima engleskog jezika“, dodala je Anida Šahman, stručni saradnik za kulturu i obrazovanje.

Prilika da nauče nešto novo

Polaznici će naučiti nove stvari, ali i pokazati kako već dobro govore engleski jezik. „Sa dajdžom sam odlično naučila engleski jezik, ali vjerujem da ću nešto novo i naučiti“, rekla nam je Arduana Hrustić. „Prijavila sam se da više novih riječi i da mogu bolje komunicirati sa prijateljima“, dodala je Lamija Huseinbašić.






(Sanders i Richardsoni sa djecom)

N.Br./maglaj.net