Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Božić nije radost ako se međusobno ne dijeli

img

Postom, molitvom i pojačanom bogobojaznošću nešto više od 1.000 pravoslavaca maglajske općine pripremalo se za najradosniji hrišćanski praznik, Božić, rođenje Isusa Hrista. Atmosfera u domovima vjernika odiše nekom posebnom radošću. Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanesene uvrede. Božić se slavi tri dana, a radost se djeli sa članovima porodice, prijateljima i komšijama.

U ove praznične dane oživjela je i maglajska parohija jer puno ljudi je došlo iz inostranstva da zajedno, u duhu tradicije, proslave praznik u krugu porodice i prijatelje.

Većina drži do tradicije

Na nedjeljenoj službi uoči Badnjeg dana i Božića u hramu Svetog Ilije Proroka okupili su se uglavnom stariji vjernici, a u razgovoru sa njima saznajemo da još drže do tradicije i običaja. „Kako je moja mama čuvala tradiciju, tako i ja. Kuham česnicu, žitnicu, kovrtan, kad mogu dolazim u crkvu. Na badnjak pripremam grah, ribu i pitu, a a za Božić obavezno pečenica, sarma, pravim ćevap sa mesom i rižom kao što je mama pravila. To je tradicija u porodici i ja je nastavljam. U česnicu obavezno stavim i novčić, da bude sretan onaj ko ga nađe. Uz česnicu su obavezni jabuka, sir i rakija“, ispričala nam je Dragica Bracanović (81). Mijenjaju se običaji, ali ja držim po svom, dodala je Milka Savić (82) i nastavila. „Ja obavezno unosim badnjak u kuću, muž se javi i baci i žita da rodi ljetina. Za badnjak se priprema gusti grah, pita, a za Božić pripremam puno više jela ali svega po malo, pečenicu, sarmu, kolače. Radujem se Božiću, radujem se i kada mogu doći u crkvu, Bogu se pomoliti. Mora se misliti i na smrt“. Prema riječima protonamjesnika Vladimira Kukića, paroha maglajske parohije, božićni post vjernici su trebali iskoristiti za pokojanje, očišćenje od grijeha, za spoznaju loših stvari u svojim životima, mislima i djelima. „Hrist i dolazi da svijet očisti od smrti, grijeha i đavola i mi kroz njega treba da se nanovo rodimo i da budemo preporođeni, da se preporodimo za vijekove“, kazao je protonamjesnik Kukić i dodao. „Kako na početku služenja sveštenstvo kaže: 'Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, dobra volja', širimo mir, ljubav, slogu i dobru volju među svim narodima uz sveradosni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi“.

 N.Br./maglaj.net