Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

''Proputovao sam svijetom i Bosnom, ali ono što sam doživio u Maglaju, nisam nigdje''

img

Njegujmo naše stare bosanske običaje

Kroz adventsko vrijeme katolici maglajske župe pripremali su se za najradosniji blagdan Božić. U porodicama veselje, jer radost dijele sa svojim najmilijim koji ovih dana došli iz zemalja EU, gdje trenutno žive i rade. I Svetište Leopolda Bogdana Mandića svečano je okućeno. Ponovno ga krase jaslice i lijepo okićen bor što je zasluuga grupe vrijednih župljana predvođenih Alojzijem-Gašom Gašparevićem.

Moramo njegovati stare, bosanske katoličke običaje

Župljanke maglajske župe još njeguju stare božićne običaje. „Običaji su se dosta promijenili, ali ja radim onako kako su mene moji stari učili. Na Badnjak se kuha grah ili kupus, a za Božić se peče pečenica, vari keške, kalja, prave si puno kolača. Meni je Božić sve, kada dođem u crkvu sretna sam. Ljepota je vidjeti kako je Maglaj okićen za praznike“, ispričala nam je Pava Šupuković. Slično misli i Finka Banović. „Od starijih kako sam učila tako i sada radim. Na badnjak se jedne posna hrana, riba, grah ili kupus, a na Božić tradicicionalni svečani ručak i to je prilkia da se okupimo i proslavimo blagdan sa prijateljima i obitelji“, dodala je Finka. Župnik Franjo Tomić tokom nedjeljne mise poručio je starijim župljanima, bakama i djedovima, da uče mlađe lijepim, starim, katoličkim običajima kakavi se njeguju u Bosni. „Mnogi danas dolaze sa zapada i pokušavaju djedove i bake uvjeriti kako se radi u Americi ili Evropi. Mi smo ovdje, u našoj lijepoj Bosni, hajmo njegovati naše običaje čestitanja, posjeta, razgovora, druženja i tome učiti djecu“, rekao je vlč. Tomić i vjernicima poručio. „Osjetimo srce Božića, a to je mir, osjetimo duh Božića a to je ljubav, osjetimo radost Božića a to je nada, Mir, ljubav, nada neka se rode prvo u svakome od nas i neka se to prense na obitelji, susjede i ako to doživimo istinski, niko neće lutati svijetom, tražiti srću i neće mu roditeljska kuća biti mala“.

Za Maglaj i Maglajlije samo riječi hvale

Vlč. Tomić u Maglaju je tek nešto više od tri mjeseca i pun je riječi hvale. „Ovdje se  osjećam vrlo lijepo i presretan sam što sam župnik ove župe. Proputovao sam svijetom i Bosnom, ali ono što sam doživio u Maglaju, nisam nigdje. Ljudi vas susreću sa radošću što mi daje još više snage u mome poslanju kao svećenika“, kazao nam je Tomić. Inače, časna sestra Služavka Malog Isusa Lucija Blažević povodom božićnih blagdana posjetila je načelnika Mirsada Mahmutagića i predsjedavajuću Vijeća Svjetlanu Zamboni,  te im poklonila božićnu ikebanu i  tradicionalne kolače. „Ovo je samo mali znak pažnje za svu pomoć, podršku i saradnju koju nam nesebično pružate. Želim vam uspješan rad i ostvarenje svega što zamislite“, kazala je časna sestra Lucija Blažević.


N.Br./maglaj.net