Petak , 14. Aug, 2020

Koronavirus u Maglaju

4 slučaja (trenutno)
765 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Apel za pomoć mladom čovjeku iz Maglaja: ''Ne želim život u invalidskim kolicima''

img

Prije dvije godine život Admira Muratovića (34) iz Fojnice kod Maglaja u potpunosti se promijenio. Teška saobraćajna nesreća ostavila ga je u invalidskim kolicima. Ali, kako sam kaže ovaj nekadašnji uspješan nogometaš, njegova utakmica je tek počela. „Neću se nikada predati niti dozvoliti da me sažaljevaju. Daću sve od sebe da pobijedim i u ovoj utakmici. Jeste da će ova malo duže trajati od 90 minuta, ali nikada se neću predati“, rekao nam je Admir u razgovoru.

 Nakon nesreće život mu se promijenio iz temelja

Do tog kobnog dana, Admir je živo sasvim običan život. „Radio sam kao profesionalni vozač i aktivno sam se bavio nogometom. Toga dana vraćao sam se s posla kući nakon 15 dana provedenih u Španiji. Ostavio sam kamion u firmi, sjeo u auto i krenuo kući. Kilometar od kuće uhvatio me san i doživo nesreću u kojoj mi je povrijeđena kičma, odnosno zadobio sam frakturu tri pršljena. Operisan sam uspješno na KCU Sarajevo, doktori su bili zadovoljni jer kičmena moždina bila nagnjenča ali ne i pukla“, prisjetio se Admir tih dana. Kada su mu ljekari saopštili dijagnozu i kada se suočio sa činjenicom da će u invalidska kolica, bilo mu je jako teško. „Ali, vremenom shvatao sam šta me čeka. Nikada se nisam predao i ne vidim se cijeli život u invalidskim kolicima. Ne želim ni sažaljenje i to sam tražio od svih, roditelja, rodbine i prijatelja“, dodao je.

Za vježbanje opremio i mini teretanu

Admir je poprilično samostalan, od pripreme obroka do održavanja lične higijene i vježbanja u mini teretani koju je opremio zahvaljujući rođaku i prijateljima. Nakon što je operativnim putem na KCU Sarajevo riješio problem dekubitusa, počeo je njegov pravi oporavak. Fojnički „Reumal“ bio je pravo otkrovenje. „To je bila prekretnica. Nakon nekog vremena sa terapeutima dobio sam pokrete u kukovima, stao na noge, a sam uz pomoć ortoza napravio prve korake“, kazao nam je Admir. Nada za njegovo izlječenje je u Austriji. Ljekari, koji su u potpunosti upoznati sa njegovim trenutnim stanjem, puno nade polažu u terapiju matičnim ćelijama s obzirom na brojne uspješne primjere liječenja sličnih dijagnoza. Trebao bi ih primiti tri tretmana svakih 90 dana, a jedan košta 10.000 eura. Sada vjeruje u pomoć dobrih ljudi. „Iznenađen sam koliko mi se ljudi javlja, spremnih pomoći. Hvala svima“, rekao je iskreno. Kroz sve ove godine velika podršaka su mu roditelji Mesud i Mirsada, a posebna inspiracija sin Vedad. „Zbog njega ne želim život u kolicima“, rekao nam je u vrlo emotivnom razgovoru.

Otvoren humanitarni broj za pozive

Pozivom na broj 17019 koji je dostupan za sve bh operature donirate 2 KM za Admirovo liječenje, a sredstva se mogu uplatiti i na račun visočkog Udruženja „Mali ljudi, velikog srca“ broj 1610 0001 1292 0039, sa naznakom za Admira Muratovića.

 N.Br./maglaj.net