Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajski vatrogasci često intervenišu i zbog djece koja su se zaključala u stanu

img

Pored intervencija zbog požara, poplava, saobraćajnih nezgoda, skidanja zalutalih mačaka sa krovova ili stabala, u posljednjih nekoliko dana pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Maglaj imali su više intervencija zbog zaključane djece u stanovima.

Najčešći uzroci su nepažnja i dječija igra. Nova protivprovalna vrata najčešće sa vanjske strane imaju fiksnu šteku, a ne klasičnu. Intervenisali smo u stambenim objektima u gotovo svim dijelovima grada. Uigran smo tim, najčešće ljestvama uđemo u taj ili susjedni stan, a nekada se prebacujemo ljestvama sa sprata na sprat i sa unutrašnje strane otključamo stan“, ispričao nam je Arif Mujkanović, starješina smjene PVJ Maglaj. Međutim, postoje situacije u kojima se ne može pomoći na ovakav način i da bi se izbjegli nasilni ulasci u stan a time i oštećenja ulaznih vrata, naš sagovornik je savjetovao da se u saradnji sa bravarima, fiksne brave zamijene sa klasičnim štekama.

A najbolje bi bilo da se svi malo zbližimo sa komšijama, da njima ili prijateljima i rodbini ostavimo rezrevni ključ te da naša intervencija bude zadnja opcija u ovakvim slučajevima“, dodao je Mujkanović.


N.Br./maglaj.net