Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena godišnjica formiranja maglajske brigade (FOTO)

img

Golobradi mladići suprostavili se četvrtoj vojnoj sili Evrope

U Maglaju je obilježena 27.godišnjica formiranja brigade, u prvim danima 201. a kasnije 327.Viteška brdska brigada. Izložene fotografije u u Parku ljiljana podsjećaju na draga lica. Mnogi više nisu među živima. Ostaju njihovi najbliži i saborci da ih čuvaju u sjećanjima. Darko Vukadin nekadašnji je pripadnik IDČ-a. Imao je svega 22 godine kada je agresija počela i on se priključio braniocima. „Tokom agresije ranjavan sam tri puta. Ponekad mi se čini da sjećanja blijede, ali ova okupljanja i važni datumi podsjete nas na teške, ratne godine. Sjetimo se saboraca, bitaka“, prisjetio se Darko.

 Od jednice Štaba TO do Viteške brigade

Novoformirano Udruženje boraca „327.Viteška“ organizovalo je obilježavanje 6.novembra kada je 1992.godine formirana maglajska brigada Armije Republike BiH.

Od manje vojne formacije Štaba TO-a, maglajska brigada prerasla je u 201., odnosno 327.brigadu koja je s pravom i zaslugama maglajskih heroja dobila i zvanje viteška. „Od prvih junskih granatiranja, septembarske ofanzive, oslobađanja kote Simanov grob, Pazarića, pa do oslobodilačkih akcija iz septembra 1995.godine, golobradi mladići sa neadekvatnim naoružanjem hrabro se se suprostavili brigadama i korpusima četvrte vojne sile u Evropi“, podsjetio je Fuad Terzimehić, predsjednik novoformiranog Udruženja. „Šehide ne smijemo zaboraviti, a onima koji su preživjeli možemo poželjeti više pravde kako bi se njihova žrtva u odbrani više cijenila“, rekao je prisutnima Nevres ef. Hodžić, glavni imam  Medžlisa IZ Maglaj koji je posebno naglasio multietnički karakter Armije R BiH i maglajske brigade, te doprinos imama u odbrani. U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma za Maglaj, položeno je cvijeće na centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana. Društvo pedagoga fizičke kulture uključilo se u obilježavanje godišnjice formiranja maglajske brigade i to biciklijadom u kojoj je učestvovalo stotinjak osnovaca i srednjoškolaca.





 
N.Br.