Petak , 14. Aug, 2020

Koronavirus u Maglaju

4 slučaja (trenutno)
765 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Oporavak od katastrofalnih poplava iz maja 2014.godine: Advija Mustabašić uselila u novu kuću

img

Prije dvije godine „Avaz“ je pisao o Adviji Mustabašić (86) iz naselja Polja u MZ Liješnica. Njena kuća, nakon poplave u maju 2014.godine, pretrpjela je totalnu štetu.

Više od pet godina Advija je čekala novi krov nad glavom. I dočekala. Do prije nekoliko mjeseci živjela je kod sina Ramiza. Lijepo joj je kaže bilo, pazili su je i Ramizova porodica, a i sin Kasim. Ali, Advija je maštala samo o svojoj kući. Danas niko sretniji od nje. Vidi se to i po osmijehu koji joj ne silazi s lica. „Prelijepo mi je u mojoj kući. Pazila su mene djeca, nema govora, ali ovdje mi je sada posebno lijepo. Već sam izubila nadu da ću za života useliti u svoju kuću. Hvala svima, a posebno načelniku Mahmutagiću“, ispričala nam je Advija Mustabašić. Kada je saznala da će dobiti novu kuću u okviru projekta UNDP „Oporavak od poplava“ njenoj sreći nije bilo kraja. „Nisam mogla doći dok se kuća pravila, a sada sam končano uselila. Ovdje se sve moje, moja kuća i moj komšiluk. Svako da bude zdrav i živ“, dodala je presretna Advija. Advijin sin Kasim vjerovao je u lokalnu vlast i načelnika Mirsada Mahmutagića da neće zaboraviti one koji su u majskim poplavama prije više od pet godine izgubili sve. „Kuća je napravljena baš za majčine potrebe. Mati uživa, a i mi sa njom. Prezadovoljni smi i radovima koje su izveli radnici firme „NED-JING“ Tešanj“, ispričao nam je Kasim.

Izgrađeno 12 novih kuća

U katastrofalnim poplavama i klizištima u maju 2014.godine na maglajskom području totalno je uništeno 90 kuća, od toga 26 u poplavama. U okviru posljednje faze „Programa oporavka od poplava“ na lokalnom području do sada je izgrađeno 12 novih kuća po principu „ključ u ruke“ dok je šest sanirano. Još tri kuće su projektovane za izgradnju, odnosno sanaciju, što će biti ukupno 21. Ovaj Program pratila je i ekonomska pomoć koju su dobile tri porodice.


N.Br./maglaj.net