Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju obilježen 29. oktobar Dan civilnih žrtava rata (FOTO)

img

Za zločine počinjene nad našim najmilijim mora se naći krivac!

Od najvećeg stradanja maglajskih civila u godinama agresije navršilo se 26 godina. Jedina granata ispaljena sa agresorskih položaja na Ozrenu, na pumpi za vodu ispred solitera ubila je 15 civila od kojih četvero djece. Teže je ili lakše ranjeno 16 osoba. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao i pored svih nastojanja Udruženja civilnih žrtava rata Maglaj. Na obilježavanju 29.oktobra, Dana civilnih žrtava rata, ispred spomen-obilježja koje je podignuto na mjestu stradanja civila, okupili su se članovi Udruženja, građani, učenici osnovnih škola, djeca iz vrtića.

U Maglaju poginulo 210 civila

U godinama agresije na maglajskoj općini smrtno je stradalo 210 civila, od kojih 57 djece mlađe od 18 godina, a ranjeno je oko hiljadu civila. Blizu 500 je šehida i poginulih boraca dalo svoje živote za slobodu, a 550 ratnih vojnih invalida dijelove svoga tijela. Maglaj je iz rata izašao kao treća općina po razrušenosti u našoj zemlji.

Udruženje civilnih žrtava rata obilježava 29.oktobar kao trajno sjećanje na sve one koji nisu više sa nama sa porukom da se ne zaboravi. Senija Mujanović, u februaru 1994.godine izgubila je muža Huseina, a njeni sinovi oca. „Teško je, preteško. Nije još završeno ni procesuiranje za ratne zločine počinjene nad našim najmilijim. Nekada mi se čini da nemam više snage, ali istrajaćemo da se krivci pronađu i kazne za počinjeni zločin“, ispričala nam je Senija. Prisutnima se obratio Nurudin Mulić, član Upravnog odbora Udruženja, koji se zahvalio svima koji se sjećaju žrtava agresije.

Sportski dan za najmlađe

Društvo pedagoga fizičke kulture Maglaj dalo je svoj doprinos obilježavanju ovog dana. Blizu stotinu mališana tri dječija vrtića kao i učenici prvog razreda dvije gradske škole dobro su se zabavili igrajući mini rukomet, nogomet, košarku i odbojku, a priključili su ime se mladi članovi i članice lokalnih sportskih klubova. „Djeca su bila zajedno i dobro su se zabavili. Naša poruka je da zlo nije pobijedilo, a ovi mališani to i dokazuju“, poručio je Irfan Suljaković, predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Maglaj. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje ispred solitera, centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana te biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića-Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.








N.Br./maglaj.net