Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Eldar Pezer iz Maglaja među najaktivnijim čitaocima u Federaciji BiH

img

“Rad na sebi nikada nije uzaludan“

Druženje s knjigom nikada nije uludo potrošeno vrijeme“, rekao je srednjoškolac Eldar Pezer (18) koji se ove godine našao među deset nagrađenih najaktivnijih čitalaca biblioteka iz cijele Federacije BiH. Kampanju je po drugi put organizovala Fondacija za bibliotečku djelatnost.

Biblioteke su mistično mjesto

Sa 8 godina pročitao je prvu knjigu, vrlo brzo upisao se u biblioteku, a ljubavi prema lijepoj pisanoj riječi doprinijelo je i to što je rastao okružen knjigama. „Biblioteka je uvijek za mene bila mistično mjesto. Ne samo da sam član lokalne biblioteke, nego knjige rado i kupujem. A nije lako izdvojiti sredstva za kvalitetan naslov, mada volim i polovne, očuvane knjige“, rekao nam je Eldar. Bosanski jezik i književnost omiljeni mu je predmet. „I svoje prijatelje u Srednjoj medicinskoj školi Tešanj trudim se da potaknem na čitanje. Posuđujem svoje knjige i preporučujem šta da pročitaju“, otkrio nam je Eldar. Osim čitanja, voli i nauku kao i sve druge oblike umjetnosti. „Rad na sebi nikada nije uzaludan i to je jedino što nam ostaje. Možemo sve izgubiti, ali ono što nas čini bogatim duhovno, znanje, svoje ja i karakter to nam niko nikada ne može uzeti. A sve s ciljem da budem bolji čovjek, da budemo dio boljeg svijeta“, rekao nam je Eldar. Otkriva da voli da čita sve osim naučne fantastike, voli djela iz oblasti sociologije, historije, historije umjetnosti, od klasika do beletristike, drame. Kada je na raspustu zna pročitati i 15-tak knjiga mjesečno, a tokom školske godine nešto manje. „Nagrada mi mnogo znači, to je i moja lična afirmacija. Velika je to čast i za mene i maglajsku biblioteku. To je dokaz da su mladi ljudi koji vole da čitaju prepoznati u društvu“, naglasio je i dodao da će dio novčane nagrade potrošiti i za kupovinu novih knjiga.  

 

Preporuka za čitanje

Iz bogatog opusa pročitanih knjiga, Eldar je preporučio „Zapise iz podzemlja“ Dostojevskog, pjesme Tina Ujevića te „Majka hrabrost i njena djeca“ od Brehta.

 
N.Br./maglaj.net