Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Otvorena berbernica ''Alisa u zemlji čuda'' (FOTO)

img

Alisa Huskić se osamostalila sa 17 godina

Kada neko sa svega 17 godina odluči riješiti vlastitu egzistenciju, a sve zahvaljujući zanatu koji je izučio, to svakako zaslužuje pažnju i podršku. Alisa Huskić prije nekoliko dana u centru Maglaja rada otvorila je berbernicu i nazvala je „Alice in wonderland“ („Alisa u zemlji čuda“).

Rano se odlučila osamostaliti

Još dok se školovala razmišljala je o vlastitom biznisu i otvaranju berbernice što je stari, tradicionalni zanat. Podršku su joj dali roditelji, a moralnu nastavnica praktične nastave Jasmina Lošić. „Frizerskih salona ima, ali u gradu su samo tri berbernice. Stari je to tradicionalni zanat, ali malo zaboravljen. I zato sam se odlučila na ovaj korak, treba nam nešto novo“, priča Alisa. Još dok se školovala, znala je zaraditi za džeparac koristeći znanje koje je stekla školujući se za frizera. Nije željela svaku marku tražiti od roditelja. Našla se i među sedam kandidata koji su dobili poticaj za samozapošljavanje iz općinskog budžeta što joj je svakako olakšalo realizaciju ideje. „Volim svoj poziv i nadam se da ću ga raditi do penzije. Uvijek će ljudima trebati šišanje i brijanje. Istina, bilo je straha prvog radnog dana, činilo mi se kao da nikada makaze nisam držala u ruci. Ali sada je već bolje“, priča nam kroz smijeh.

I ne samo da je Alisa hrabro krenula u nove izazove, nego je zaposlila još jednu osobu, školsku prijateljicu, Kanitu Čolić. Poznaju se iz školskih klupa, dobro se slažu, dogovaraju i trude se da mušterije budu zadovoljne.

Budite hrabri, ostvarite svoje snove

Alisa je svjesna da je puno mladih na evidenciji nezaposlenih, puno ih odlazi za poslom van granica općine i Bosne i Hercegovine. Njima je uputila poruku. „Neka se ne boje biti samostalni, neka pokušaju, nemaju šta izgubiti“, poručila je Alisa.


N.Br./maglaj.net