Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju obilježen Svjetski dan žena na selu (FOTO)

img

Lijelo je biti žena na selu

Članice Udruženja žena „Cicmanka“ Novi Šeher, zajedno sa neformalnom grupom žena iz sela Kopice, obilježile su Svjetski dan žena na selu. U Maglaju su predstavile sve ono što nastaje kao produkt vrijednih ženskih ruku, od prelijepih ručnih radova, tradicionalnih slanih i slatkih jela novošeherskog kraja, pa do proizvoda od voća i povrća iz vlastite proizvodnje. Takođe, dio prodajne izložbe bile su i marame ukrašene izuzetnim ručnim radom, što je bio projekat Udruženja „Cicmanka“ koji je podržala i zenička „Medica“.

Ko radi, može i zaraditi

Muniba Pepelar izložila je sve ono što uzgoji i preradi sama. „Ko hoće raditi, taj i ima. Samo ove godine na šipku sam zaradila već 140 maraka, uzgajam i stambolke pa bude i špica. I njih prodajem. Proizvodim jabukovo sirće, pekmeze, salate, pšenično i kukuruzno brašno, a sve zdravo“, priča nam Muniba. Grupa žena iz Kopica izložila je ručne radove, ali i stolnjake, kecelje i kuhinjske salvete sa interesantnom porukom – „Budi muško kuhaj sa mnom“. Ovaj mali projekat pomogla je „Medica“ Zenica. „I na selu je sve više zaposlenih žena, a muškarci nisu navikli da im pomažu u kuhinji, pa im je ovo poruka i na neki način motivacija. Ako ne znaju kuhati, mogu oprati suđe, postaviti ili raspremiti sto“, ispričala nam je Vahida Jašić iz Kopica. Projekat obilježavanja Svjetskog dana žena na selu finansiran je iz budžeta općine Maglaj. „Žene na selu čine četvrtinu svjetske populacije i proizvedu polovinu hrane na planeti što nije zanamerivo. Ovi podaci govore koliko su žene na selu važne i koliko doprinose ne samo svojoj prodici, nego i drušvu“, naglasila je Kada Meškić, predsjednica Udruženja „Cicmanka“.

Za korisnike javne kuhinje pripremiće bosanske specijalitete

Žene novošeherskog kraja obilježiće i Svjetski dan hrane i to posjetom „Merhametu“ gdje će korisnicima javne kuhinje ponuditi bosanske specijalitete, a Svjetski dan borbe protiv siromaštva iskoristiće se za posjete porodicama koje su slabijeg imovnog stanja.








N.Br./maglaj.net