Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nakon uspjeha na festivalu u Maglaju, Melani Marijanac pobijedila na festivalu ''Evrofest 2019'' u Skoplju (FOTO)

img

Lijepa priča sa maglajskog festivala mladih i neafirmisanih pjevača „Studentsko ljeto“ se nastavlja i u ovim prvim danima jeseni. Naime, Melani Marijanac (17), mlada i talentovana Zeničanka, koja je na maglajskom Festvalu osvojila treću nagradu Stručnog žirija, na Internacionalnom festivalu zabavne muzike „Evrofest 2019“ u Skoplju, osvojila je Grand prix. Time je Melani ponovila prošlogodišnji uspjeh Benjamina Hasanića.

Zadovoljna interpretacijom

Skopski „EVROFEST“, a direktor Festivala je Kostadin Kostadinovski, dugogodišnji prijatelj „Studentskog ljeta“, okuplja pobjednike europskih festivala, a Melani je predstavljala Bosnu i Hercegovinu i maglajsko „Studentsko ljeto“. Na festivalu su učestvovali mladi i talentovani pjevači iz Rusije, Bjelorusije, Švajcarske, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Makedonije, Srbije – ukupno njih 11. Ovim festivalom čuva se i sjećanje na makedonsku legendu Tošeta Proeskog, pa prve festivalske večeri u Kruševu, koja je revijalnog karaktera, svi učesnici pjevaju njegove pjesme, a Melani je izvela pjesmu „Tajno moja“. Druge večeri u takmičarskom dijelu, Melani je izvela pjesme „Stop“ Sem Braun i „Crno i belo“ – Caliopi. „Sve mi se čini nestvarno. Osvojeni pehar je pored mene kao podsjećanje na osvojenu nagradu i predivne dane provedene u Makedoniji. Jako sam zadovoljna svojim interpretacijama“, rekla nam je Melani nakon povratka iz Skoplja. Muzički stručnjaci o Melaninom talentu imaju samo riječi hvale. Ona pohađa treći razred Srednje muzičke škole, odsjek solo pjevanje a svira i klavir. Lijepe utiske iz Makedonije imaju Dinko i Hana Čizmić, muzički pedagog iz Maglaja koja je bila i na čelu Stručnog žirija. „U jakoj konkurenciji, Melani je sasvim zasluženo osvojila Grand prix. Ovakvim mladim talentima treba samo pružiti šansu, podržati ih i dati im vjetar u leđa“, naglasila je Hana Čizmić.

Posjeta Spomen kući

Tokom boravka u Makedoniji svi učesnici posjete Spomen kuću Todora Toše Proeskog i njegov grob. U svima to izaziva jake emocije i sjećanje na neprevaziđenog pjevača koji je preminuo prije 12 godina.







N.Br./maglaj.net