Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I u Maglaju realizacija projekta čišćenja obala Bosne (FOTO)

img

Angažovani radnici KJD i nezaposlene osobe sa Biroa

Sedam gradova, općina i komunalnih preduzeća sa područja Zeničko-dobojskog kantona, medju kojima je i Komunalno javno društvo (KJD) Maglaj, dobilo je blizu 424.000 KM za realizaciju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton. Prvi put nakon petnaest godina finansirat će se čišćenje obala rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga. Konkretno, KJD Maglaj dobilo je za realizaciju projekta nešto više od 68.000 KM.

KJD angažovalo radnike za evidencije nezapolenih

U realizaciji projekta čišćenja obala Bosne učestvuju uposlenici KJD Maglaj kao i radnici koja su na osnovu Javnog poziva angažovani za obavljanje ovih poslova Inače, nakon objavljenog konkursa, KJD zaposlilo je osam radnika sa evidencije nezaposlnih. Prvi ugovor potpisan je na dva mjeseca, a svi oni koji zadovolje, nakon toga potpisaće nove ugovore o radu. Na ovaj način, obale rijeke Bosne će biti očišćene, a grad Maglaj i gotovo cijeli kanton ljepši. Realizacija projekta podrazumjeva krčenje i siječenje šiblja u priobalnom pojasu, košenje trave, potrkesavanje stabala, uklanjanje korova i otpada kao i obavljanje drugih poslova potrebnih za čistoću i estetski izgled obale. U prethodnom periodu očišćen je dio obale ispod gradskog mosta prema Domu zdravlja dok se trenutno čisti i uređuje dio obale ispod Gradskog mosta prema Uzeirbegovom konaku. Iz KJD Maglaj su pozvali sva pravna i fizička lica da pomognu u ostvarenju cilja projekta, na način da se uzdrže od bacanja smeća u prirodu, odnosno djelovanjem u javnom interesu.

Riječ građana

Građani Maglaja s pažnjom prate radove na čišćenju obala rijeke Bosne.

Salih Kruško: Uvijek sam volio pogledati kada se u Maglaju nešto lijepo i korisno radi. Kud god pogledam vidim ljepotu, cvijeće, zelenilo, a ova uređena obala Bosne prava je slika Maglaja.

Nusret Mahmić: Svaki dan kada dođem u Maglaj vidim napredak. I sam sam ekolog, volim lijepu, čistu i urednu životnu okolinu. Svaka čast radnicima koji su angažovani i vrijedno rade, a i Ministarstvu koje je izdvojilo pare.








N.Br./maglaj.net