Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Lijep hobi mladog Ajdina Tumbića iz Liješnice kod Maglaja (FOTO)

img

Uzgaja kuniće-orijaše

Kunićarstvo je za mene hobi, ali prije svega velika ljubav“. Ovako o svojim ljubimcima priča  Ajdin Tumbić (26) iz Liješnice kod Maglaja koji se uzgojem kunića plemenitih rasa bavi već nekoliko godina. Ajdin je samo jedan od vrijednih kunićara, članova Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj.

Pomažu roditelji i brat Irfan

U lijepim, urednim i prostranim kavezima Ajdin trenutno ima 20-tak kunića plemenitih pasmina. Lijepe su to i umiljate životinje, u šta smo se mogli i sami uvjeriti. „Počeo sam od domaćih pasmina šarenolikih kunića koje sam dobio na poklon od rahmetli dajđže. Tako je počelo. Kako je vrijeme prolazilo uspio sam da nabavim primjerke dvije plemenite pasmine kunića i to orijaškog šarca i belgijskog orijaša“, priča nam Ajdin. Kunići zahtjevaju puno brige i pažnje. Kako Ajdin radi u smjenama u kompaniji „Natron-Hayat“ puno mu pomažu roditelji a posebno mlađi brat Irfan. „Ja mogu reći da je ovo lijep hobi ali više ljubav. Neke koristi nema. Za kuniće je važno da su uvijek u čistim kavezima, da im se redovno daje svježa i čista voda te žitarice: ječam, zob i kukuruz i granulirana hrana namjenjan kunićima“, pojašnjava Tumbić. Kako kaže, određeni broj kunića proda, ali nešto i pokloni. Ipak, većinu ostavi za daljnji uzgoj. Nedavno mu je zajedno sa kunićarom Amarom Husukićem omogućeno da vrši upis tetoviranih kunića u matičnu knjigu što je jedan od uslova za učešće na izložbama. „Više ne moramo ići u druga udruženja jer sada imamo vlastitu evidenciju grla i rodovnike što je izuzetno važno zbog selekcije i parenja“, pojašnjava Ajdin. 

Učešće na izložbama iduće godine

Većinu grla koje Ajdin trenutno ima su nabavljeni od drugih uzgajivača. Ono  što planira je učešće na nekoj od izložbi već naredne godine, kada će, kako očekuje, imati i vlastita izložbena grla.







N.Br./maglaj.net