Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

1.590 redovnih studenata u ZDK jednokratno će dobiti stipendiju od 600 KM

img

Vlada Zeničko – dobojskog kantona donijela je odluku o utvrđivanju visine stipendije i broja rata za isplatu u akademskoj 2018/2019. godini, za što je u budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport opredijeljeno jedan milion KM.

Stipendiju u iznosu od 600,00 KM dobit će 1.590 redovnih studenata prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u BiH ili izvan BiH, od čega će 30 studenata koji studiraju za deficitarna zanimanja dobiti i novčanu nagradu u visini stipendije, tako da će stipendija za ove studente iznositi 1.200 KM.

U odnosu na prošlu godinu, iznos stipendije je povećan za 40 KM. Neće biti isplate u ratama, nego će stipendije biti isplaćene jednokratno. Vlada će do kraja septembra doznačiti sredstva resornim općinskim i gradskim službama koje će izvršiti uplatu na tekuće račune studenata, a prema konačnoj listi koju je općinama i gradovima dostavilo resorno ministarstvo“, pojasnio je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Stipendiju su dobili svi studenti koji su ispunjavali kriterije, kao i prilikom dodjele stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK. Podsjetimo, početkom ljeta stipendije u iznosu od 800 KM za prvu te 1.200 KM za drugu i ostale godine studija, dobilo je 2.230 studenata iz boračke populacije, za što je u budžetu za 2019. godinu osigurano 2,44 miliona KM ili 400.000 KM više nego prethodne godine.

U 2019. godini smo po prvi put uspjeli osigurati sredstva za dodjelu stipendija svim studentima koji su dostavili formalno ispravne aplikacije. Nastojat ćemo da tu politiku nastavimo i narednih godina, kako bi svi studenti dobili šansu da se obrazuju i grade svoju budućnost u Bosni i Hercegovini”, kazao je premijer Mirza Ganić.


maglaj.net