Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Počela nova školska godina i u školama maglajske općine

img

U klupama 21 prvačić manje

Školsko zvono prvog ponedjeljka u septembru oglasilo je početak nove školske godine. Nakon raspusta, u svoje razrede vratila su se 2.502 učenika i to u tri osnovne i dvije srednje škole na području općine. Dobro su, rekli su nam, iskoristili dane ljetnog raspusta za odmor i zabavu pred nove izazove koji ih očekuju. Ipak, najuzbuđeniji su prvačići kojih je u tri osnovne škole na području maglajske općine 181, za 21 manje u odnosu na prošlu godinu. Svečano je bilo u svim školama u gradu, intonirala se himna, učenici šestih razreda upoznali su se sa svojim razrednicima i ostalim nastvanicima koji će im predavati, dok je učenicima starijih razreda sve već dobro poznato.

Prvačići se zasladili slatkišima

Ipak, prvog dana škole najuzbuđeniji su bili prvačići. Suza nije bilo, jer svi su se, bilo kroz vrtić bilo kroz Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, pripremili za ono što ih očekuje. Upoznali sa svojim nastavnicima i nastavnicama, počastili slatkišima, pjevali i zabavljali se. U Osnovnoj školi Novi Šeher ukupno je 45 prvačića, u Osnovnoj školi Maglaj 69, a u Prvoj osnovnoj školi je 67 prvačića. U školama su organizovane priredbe dobrodošlice, a Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, za sve prvačiće osigurao je slatkiše za početak školovanja. „Lijepo mi je danas bilo u školi. Naučićemo pisati, crtati, brojati, računati, a kada porastem voljela bih biti doktorica“, rekla nam je Dejna. Sa svojim učenicima i učenicama, koje će viditi narednih pet godina u gradskim školama, upoznale su se nastavnice Selma Mustabašić, Emira Kujrić, Ervina Čičkušić i Alma Hasanić. „Nova generacija donosi i nova uzbuđenja. Samo učitelji i učiteljice znaju kako je to rastati se od jedne i primiti novu generaciju djece. To su posebna osjećanja, ushićenost, uzbuđenje i sreća jer imamo nove učenike koji su željni znanja, učenja i druženja“, rekla nam je učiteljica Selma Mustabašić.

I u srednjim školma spremni za prvo školsko zvono

I u srednjim školama spremno su dočekali početak nove školske godine. U Mješovitoj srednjoj školi je 470 učenika, od kojih 123 u prvom razredu, dok je u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ 160 učenika, a 36 ih je upisano u prvi razred. Direktori škola poželjeli su im prije svega dobro zdravlje, puno mladalačke razdraganosti i dobrih ocjena.

 
N.Br./maglaj.net