Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vozači kamiona traže bolje uslove i tretman

img

U cilju rješavanja složene problematike sa kojom se svakodnevno suočavaju, u Zenici su se jučer sastali vozači kamiona, odnosno prevoznici u međunarodnom transportu.

Bila je planirana osnivačka skupština novog Saveza koji bi okupljao vozače iz cijele BiH, ali je, nakon dvosatne rasprave odlučeno, da se zbog slabijeg odziva, nova skupština zakaže za oko mjesec dana.

Damir Bečović, jedan od inicijatora održavanja skupštine, ističe da je u ovom biznisu više od 600 poslovnih subjekata, sa oko 6.000 voznih jedinica, te 7 do 8 hiljada vozača.

Činjenica da imamo Zakon o međunarodnom cestovnom prometu iz 2001. godine, i da nisu bile izmjene i dopune Zakona, dovoljno govori o potrebi hitnog djelovanja.

Imamo evidentan problem, a to je odlazak vozača iz BiH, što će tek kulminirati i naša procjena govori da ljudi odlaze ne zbog finansija, nego barijera u svakodnevnom radu, a jedan od većih problema je spori carinski nadzor, odnosno preduga čekanja, izjavio je Bečović.

Tražimo i bolje uslove za vozače na carinskim terminalima.

Dodaje da je cilj formiranja novog udruženja, sistemsko rješavanje ukupne problematike i partnerski odnos nadležnih državnih institucija.


(RTV Zenica)