Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena desetogodišnjica izgradnje Nove gradske džamije u Maglaju (FOTO)

img

Džamija kakve se ne bi postidjele ni svjetske metropole

U džematu Novi grad obilježeno je deset godina od završetka izgradnje Nove gradske Vali Redžep Jazidžioglu (Recep Yazicioglu) džamije i 25 godina postojanja džemata. Organizovano je niz sadržaja, a centralnoj svečanosti u džamiji prisustvovale su brojne džematlije, zvanice i gosti.

Džamija kao poklon hrabrom narodu Maglaja

Priča o Novoj gradskoj džamiji počinje 4.novembra 1996.godine kada je Maglaj, koji je iz rata izašao kao treći grad po razrušenosti u BiH, posjetio veliki čovjek i humanista Redžep Jazidžioglu, valija kantona Erzindžan (Turska). Obilazeći grada sa tadašnjim glavnim imamom Izudin ef. Kruškom, Yazidžioglu je rekao: “Novi dio grada nema džamije, šta mislite da je ovdje izgradimo kao poklon hrabrom narodu, borcima, gazijama i vitezovima...? I tako je i bilo. Kamen temeljac položen je 1997.godine, ali se čekalo gotovo 12 godina da počne njena izgradnja. A izgrađena je u rekordnom roku, za manje od godinu dana. Svečano je otvorena 15.augusta 2009.godine, u prisustvu 40.000 vjernika. Sredstva za njenu izgradnju osigurao je Dijanet Republike Turske. „Ova džamija obogatila je nas, naše živote i naš grad“, rekao je na svečanosti Šemsudin ef. Čizmić, imam Nove gradske džamije i dodao. „Nastavimo svi zajedno da ispunjavamo emanet i bogatimo našu džamiju u svakom pogledu. Da bude bogatija klanjačima, postaćima, učačima Kur'ana, polaznicima mekteba, da bude bogatija nama a i mi njome obogaćani što više“. Nevres ef. Hodžić, trenutni glavni imam maglajskog Medžlisa a nekada prvi imam ove džamije posebno je naglasio važnost inicijatora izgradnje džamije: Redžepa Jazidžioglua, Izudin ef. Kruške, tadašnjeg glavnog imama te Ismeta Mustabašić, načelnika općine u to vrijeme. Nažalost, nijedan više nije među živima. „Uvijek smo željeli da ovu džamiju ne svedemo samo na mjesto gdje se obavlja namaz, nego da ona bude  centar dešavanja, da tu mogu ući stari i mladi te naći nešto za sebe“, istakao je ef. Hodžić.  O ljepoti džamije govorio je i hafiz Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički.

Ova džamija je grandiozan projekat i ne bi se postidjeli ni milionski gradovi, bilo gdje u svijetu“, rekao je okupljenim ef. Dizdarević.

Dodjeljene zahvalnice i nagrade

Jubilej je bila prilika za dodjelu zahvalnica, a posthumno su ih dobili Izudin ef. Kruško i Ismet Mustabašić. Zahvalnice su dobili i Mirsad Kotorčić, Esad Bajrić, Ferid Mahmić, Ševal Kovačević,  Nadžib Njemčević, dr Mirsad Hasanić i Nevres ef. Hodžić. Štampan je i Ljetopis o prvih 10 godina Nove gradske džamije, a prvi primjerak na svečanosti uručen je načelniku Mirasdu Mahmutagiću. Dodjeljeni su certifikati i levhe svim polaznicima ljetnje škole odgoja za mlade koju su vodili eminentni stručnjaci prof. dr Tarik Obralić i prof. dr Hanifa Obralić te profesor Refik Ćatić. Nagrađene su i tri najbolje fotografije Nove gradske džamije a njihovi autori su Admir Velić, Bekir Obralić i Alen Čamić. Gimnazijalki Eldini Kepić pripala je prva nagrada na raspisanom literarnom konkursu za pjesmu „Nova džamija krasi moj grad“.

Lijep program pratio je svečanost a izveli su ga članovi hora „Sejfulah“ iz Konjica, hafiz Hidajet ef. Talić, imam Kuršumlija džamije, Samir ef Ahmić te imami maglajskog Medžlisa.














N.Br./maglaj.net