Četvrtak , 28. May, 2020

Koronavirus u Maglaju

7 slučajeva (trenutno)
635 testirano
0 samoizolacija
134 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Bajram-namaz klanjan i u svim džamijama maglajskog Medžlisa (FOTO)

img

Bez truda i žrtve nema uspjeha vrijednog divljenja

Najveći praznik svih muslimana i muslimanki širom svijet Kurban ili Hadži bajram svečano je proslavljen i u Maglaju. Centralna Kurban-bajramska svečanost na nivou Medžlisa IZ Maglaj održana je u Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji.

Najljepša maglajska džamija bila je pretjesna za sve one koji su u njoj htjeli klanjati bajram namaz pa su mnogi, kao i u godinama ranije, klanjali u haremu džamije. Sabah-namaz je predvodio i bajramski vaz održao imam džamije hadži hafiz Hidajet ef. Talić. Kako je vjernicima rekao ef. Talić, Kuršumlija džamija, stara 455 godina bogatstvo je Maglaja i Bosne i Hercegovine.

Islam je, braćo, cjelokupan ljudski život. Otkako se rodi uči se ezan i ikamet, odmah se pozove na sedždu, pa do preseljenja na ahiret kada se klanja dženaza i uči dova za spas i milost. Sve između toga je Islam. Sačuvali smo Islam i u najtežim danima. Allah nagrađuje svoje robove, pomoćiće svima onima koji pomažu njegovu vjeru“, poručio je tokom bajramskog vaza ef. Talić.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. Tokom hudbe ef. Hodžić je posebno naglasio je važnost žrtvovanja i truda koji su nužna pretpostavka za postizanje svakog velikog cilja, a najznačajnije što možemo postići je Allahovo zadovoljstvo nama, Njegovim robovima. „Mi koji vjerujemo u Gospodara svega, Allaha Uzvišenog, imamo još veći motiv da se trudimo i žrtvujemo i za dopuštene dunjalučke ciljeve, a naročito za ahiretske. Jer ćemo biti nagrađeni na oba svijeta“, rekao je ef. Hodžić i dodao. „Kada oborimo svoje kurbane, sjetimo se se spremnosti na žrtvu Ibrahima a.s., sjetimo se odricanja Muhammeda a.s., sjetimo se svih velikih ljudi koji su do uspjeha došli žrtvovanjem i trudom. Odredimo i mi svoje ciljeve kojima će biti zadovoljan naš Gospodar, Allah Uzvišeni i za njih se borimo i ne posustajmo. Bez truda i žrtve nema uspjeha vrijednog divljenja“.
N.Br./maglaj.net