Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Realizacija infrastrukturnih radova na općini Maglaj: Sanira se dio kaldrme u Starom gradu (FOTO)

img

Na maglajskoj općini u toku su brojni infrastrukturni projekti. U Industrijskoj zoni Liješnica gradi se dio servisne saobraćajnice u dužini od 250 metara, a vrijednost radova je 300.000 KM. U MZ Domislica u okviru sanacije i rekonstrukcije postojećih cesta i asfaltnih površina za 2019. godinu urađene su tri dionice puta ukupne dužine 130 metara.

Sanira se kaldrma u Starom gradu

U Starom gradu na Trgu Alije Izetbegovića u toku je sanacija oštećenih kamenih kocki, odnosno sanacija kaldrme, kako bi se dovela u koliko-toliko normalno stanje do rekonstrukcije cijelog Trga, a izrada idejnog projekta se privodi kraju. Mještanin Gornje mahale, Mehmed Omerović (81) iskreno nam je priznao da se već spremo da ode na sjednicu Općinskog vijeća i lokalne vlasti pita da li su zaboravile Stari dio grada? „U Gornjoj mahali rođen je književnik Edhem Mulabdić, ovdje su brojne znamenitosti, Kuršumlija džamija i Gradina, sve je to starina i to treba očuvati“, rekao nam je Mehmed.

Radovi su povjereni radnicima firme „Kovačević bau“. Radnik Kemo Lihić nam priča koliko se na zapadu puno više pažnje poklanja ovakvim starinama, kao što je kamena kocka. „Radio sam ovakve i slične poslove u zemljama pola Evrope. Tamo vode puno računa o starina jer se ovo ne može platiti. Najlakše je asflatirati, ali ovo treba cijeniti. Ljudi ne vode brigu o kaldrmi, prosipaju se motorna ulja iz automobila. Mi ćemo spasiti, ono što se spasiti može. Trebalo bi puno para da se digne cijela kaldrma i da se ponovno složi onako kako treba“, rekao nam je Kemo. Kako nam priča prvo se povadi stara, oštećena kaldrma, onda se napravi se podloga, kamene kocke poredaju se po propisu a izmedju se nasipa pijesak da sve bude čvrtso. „Ovo omladinu ne interesuje, ali neko će morati preuzeti ove poslove od nas starih majstora“, rekao nam je Lihić na kraju.




N.Br./maglaj.net