Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: U trećoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljene 32 doze (FOTO)

img

Među davaocima i blizanci Amna i Amel Mačković

Za potrebe Kantonalne bolnice Zenica Crveni križ Maglaj je organizovao treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja tokom koje su prikupljene 32 doze krvi.

Ono što posebno sve raduje je veliki odziv mlađih davalaca, pa bi se za akciju moglo reći da je bila spoj mladosti i iskustva. Semir Hadžiedhemović je nakon 60-tog davanja prestao da broji akcije u kojima je učestvovao. „Ne brojim više, možda je do sada bilo i 70 davanja, a davaću sve dok me zdravlje bude služilo. Vidim ima puno mladih, vidim brata i sestru, milina ih pogledati“, ispričao nam je Semir.



Na akciju se odazvali i blizanci, brat i sestra Amna i Amel (20) Mačković. Kad god im to fakultetske odnosno radne obaveze dozvoljavaju sestra i brat se odazovu akciji. „Sa davalaštvom smo počeli sa punoljetstvom, dok smo bili u srednjoj školi i ovo nam je  bilo treće darivanje. Ko god može i ima priliku neka daruje krv, jer to je poklon koji život znači“, ispričao nam je Amel. Doktorica Dr Sanja Nikić, specijalista transfuziologije i načelnica Transfuzijskog centra Kantonalne bolnice Zenica posebno je pohvalila što se akcija organizuje u ljetnom periodu kada su i potrebe za krvlju veće. „Ono što možemo najaviti jeste zajedničko druženje dobrovoljnih davalaca krvi krajem augusta o čemu će svi oni biti blagovremeno obaviješteni. Želimo im i na ovaj način pokazati koliko cijenimo njihovu humanu misiju“, kazao je Ismar Mehinagić, sekretar Crvenog križa Maglaj. Inače, u protekle dvije akcije prikupljeno je 76 doza, a sa ovom posljednjom ukupno 108 doza za potrebe Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj.




N.Br./maglaj.net