Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Grupa dobrovoljaca uređuje spomen-obilježje na Spahića gaju (FOTO)

img

Zaboravljamo li godine agresije?

Ratne 1992.godine, 17.novembra, na Spahića gaju izvedena je prva oslobodilačka akcija na lokalnim prostorima koja će biti izuzetno važna za odbranu. Nakon rata podignuto je spomen-obilježje da nas podsjeća na žrtve heroja odbrane Maglaja i njegove okoline.

Dolazili gotovo svakog vikenda

Do prije godinu i po dana spomen-obilježju na Spahića gaju doslovce se nije moglo prići od izrasle vegetacije. Grupa mlađih osoba iz Starog grada odlučila je djelovati. „Počeli smo polako čistiti, kositi i uređivati. Dolazili smo gotovo svakog vikenda. Onda smo odlučili podići nadstrešnicu, dio sredstava sami smo obezbijedili a pomogao nam je i načelnik Mahmutagić. Zbog lošeg puta, najveći problem samo imali sa dopremom materijala“, ispričao nam je Armin Ibranović. Iz dana u dan, grupa je rasla i širila se, a na 'spisku' je sada više od 20 imena onih koji su učestvovali u brojnim akcijama i finansijski pomogli da se Spahića gaj uredi. Niko nije žalio svoje slobodne vrijeme ni novac da bi se uradilo planirano. „Na jarbol smo postavili bh zastavu sa ljiljanima, led rasvjetu a planiramo i videonadzor zbog sigurnosti ovog mjesta. Da je put bolji lakše bi bilo. Mi dajemo radnu snagu a neka nam nadležne firme stave mašine na raspolaganje i put će biti bolji“, rekao nam je Faruk Salkić.

Na Spahića gaju izvedena prva oslobodilačka akcija

O značaju kote Spahića gaj tokom agresije ne treba puno ni govoriti. „Sa ove kote Maglaj su imali kao na dlanu“, prisjeća se Tarik Jusufbašić, bivši pripadnik Armije RBiH i dodaje. „Mi sada trebamo samo njegovati sjećanje na ratni period. Doći ovdje, proučiti fatihu našim saborcima koji su dali život za našu i budućnost naše djece“, naglasio je Jusufbašić. „Profesori historije sa učenicima bi trebali doći ponekad na Spahića gaj, ispričati im šta se ovdje dešavalo, ili da to bude neko od bivših boraca Armije R BiH. Zaboravljamo šta nam se dešavalo u tom teškom periodu. Mnogo ljudi je ovdje poginulo ne samo iz Maglaja, nego iz Kaknja, Tešnja, Zenice, Teslića, Doboja da bi mi živjeli slobodno“, rekao nam je Armin Ibranović na kraju razgovora. Svi dobronamjerni su dobro došli na ovo prelijepo mjesto, da se odmore na čistom zraku, uživaju u pogledu ali i da se prisjete koja je bila cijena slobode koju danas imamo.

Dosadašnji učesnici akcija

Tarik Jusufbašić, Muhamed Herceg, Armin Ibranović, Faruk Salkić, Aziz Mulić, Nurdin Herceg, Mahir Suljaković, Maid Murtezanović, Admir Ruvić, Asmir Ruvić, Admir Muhić, Adis Hambašić, Aldin Ibranović, Haris Hasić, Amar Huseinbašić, Edin Herceg, Nerman Džebić, Samed Havić, Ibro Lokmić, Eldar Hasić, Esad Gračić, Dilaver Bilić, Enis Mulić i Sejo Hasanić.








N.Br./maglaj.net