Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Veliki uspjeh srednjoškolke iz Maglaja: Osvojila nagradno putovanje u Istanbul (FOTO)

img

(Alema Purković, profesorica islamske vjeronauke i Meliha Kadušić)

Meliha Kadušić, učenica drugog razreda Mješovite srednje škole (MSŠ) i Alema Purković, profesorica islamske vjeronauke, ovih dana vratile su se iz Istanbula, sa nagradnog putovanja. Bila je to nagrada koju je osvojila Meliha na takmičenju iz Sire-životopisa Muhammeda a.s. Samo takmičenje organizovali su Rijaset IZ u BiH i Dijanet Turske. Utisci koje nose iz Istanbula teško da se mogu riječima opisati.

Na samom takmičenju učenici MSŠ Maglaj učestvuju već nekoliko godina, a Melihin uspjeh do sada je i najveći. Ona je najbolja bila na školskom i takmičenju na nivou Muftiluka Zeničkog. „Kada su se zbrojili bodovi svih učesnika takmičenja na nivou Muftiluka, Meliha je imala najviše bodova. Na državnom takmičenju takmičari su se mogli boriti i za stipendiju od 1.000 KM, ali Meliha je ipak odabrala putovanje“, ispričala nam je prof. Purković. Meliha nam priča da se sa velikim zadovoljstvom spremala za takmičenje i čitala o životu Muhameda a.s. „Iskreno volim svoju vjeru, zanima me sve što je vezanu za nju. Proučavajući ovaj materijal izvukla sam mnogo poruka za život, tražila sa i neki smiraj u duši. Nisam očekivala neki veliki rezultat ali sam se sada uvjerila da se trud i rad isplate“, kazala nam je Meliha.

U Istanbulu se družili mladi iz nekoliko evropskih zemalja

„Ponosna sam na Melihin uspjeh, za koji je zaslužna ona sama. Vrijedno je učila i sasvim zaslužila ovo nagradno putovanje u Istanbul, koji je sam po sebi čaroban grad“, rekla nam je prof. Purković. Zajedno sa Melihom u ljepotama Istanbula uživalo je 50-tak mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Srbije, Austrije. „Bilo je divno upoznati ove mlade ljude. Proveli smo zajedno 7 prelijepih dana družeći se tokom putovanja, boraveći u  internatu i ono što je najvažnije, obilazeći najznačajnija i najljepša mjesta Istanbula, o čemu svjedoče i brojne fotografije. Na mene je poseban utisak ostavilo krstarenje Bosform“, otkrila nam je Meliha.








N.Br./maglaj.net