Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Historijski uspjeh mlade Maglajke: Amna Muhamedović prva diplomirala na Pravnom fakultetu sa prosjekom 10,0 (FOTO)

img

Prvi put u 73 godine dugoj historiji postojanja Pravnog fakulteta u Sarajevu jednoj osobi pošlo je za rukom da u indexu ima samo ocjene 10 i to čak njih 49. Pošlo je to za rukom Maglajki Amni Muhamedović (23) koja se ovim uspjehom, sasvim obravdano pohvalila i na svome FB profilu.

Izuzetna matematičarka ipak odabrala pravo

Amna je zaista pravi fenomen. Učenica generacije bila je u osnovnoj školi i Gimnaziji „Edhem Mulabdić“, izuzetna matematičarka . Dvoumila se, priznaje, izmedju Elektrotehnike i Prava, što je je od malena bila velika želja. Ipak, odlučila se za pravo, kako bi i na neki način razbila i stereotipe o matematičarima. U početku nije bilo lahko, slušala je priče o studentima koji su imali prosjek iznad 9, ali kada je na prvoj godini dobila prve desetke onda se ohrabrila i odlučila da pokuša ostvariti ono što do danas nikome nije pošlo za rukome. S puno ljubavi i poštovanja Amna priča o svojim profesorima, kako su bili srdačni i velikodušni. Ponosna je što je sa nekima postala i prijatelj. „Nije bilo lahko, bilo je puno noći kada sam spavala samo četiri sata, a budnom su me držali kafa, crni čaj ili energetska pića“, priznala nam je i dodala. „Objektivno, da je bilo lako, neko bi do sada već postigao ovakav uspjeh. Sjećam se prvih parcijala na trećoj godini. Izračunala sam da je 3.500 stranica trebalo spremniti za nekih pet-šest sedmica. Ali, s druge strane, ne vidim nikakvu teškoću u ovom svemu. Sve sam radila sa zadovoljstvom i iza mene je ostao najljepši period u mome životu. Pored silnih obaveza i učenja, uvijek je bilo vremena za druženje sa prijateljima, treninge, putovanja, za momka. Puno sam vjerovala u sebe, pa ni uspjeh nije izostao“. Kako kaže, za nju bi veliki neuspjeh bio da je postigla ovaj uspjeh a da je ostala bez prijatelja, dobrog odnosa sa porodicom, da je četiri godine provela u Sarajevu bez društvenog života. „Sve sam znala dobro iskombinovati“, dodala je kroz smijeh.

Za svaki uspjeh nagradila se putovanjem

Izlasci i putovanja su bili njen 'ispušni ventil' i ponosna je što je do sada posjetila 30-tak zemalja. Najljepše utiske nosi iz Andaluzije i Kanarskih ostrva. Putovanja su joj bila i nagrada i motiv da ide dalje. Akademska karijera ili advokatura, još uvijek nije sigurna gdje se vidi u budućnosti. Možda će nakon mastera biti lakše donijeti odluku.

Uvijek sam bila ambiciozna osoba. Moj uspjeh će biti opravdan ako ostvarim dva cilja: prvi je da radim ono što volim, a drugi da mi to donosi dobit. Kada je u pitanju moja budućnost, mislim da su mi veće šane za uspjeh u privatnom sektoru. Želja mi je baviti se advokaturom, mada otac nije uticao na mene. A što se tiče fakulteta, vidjećmo šta će biti nakon zvanične promocije, ali sada prvo slijedi master. Jako me privlači međunaridno pravo, privatno i javno. Lijepo bi bilo kada bih mogla postati i ambasadorica ili imati funkciju u diplomatsko-konzularnim odnosima“, rekla nam je Amna. Roditelji, sestra i cijela porodica uvijek su joj bili najveća podrška i na tome im je beskrajno zahvalna. Kad god mi je bilo teško, roditelji su imali riječi ohrabrenja. „Moj uspjeh je i njihov“, dodala je Amna na kraju razgovora.





N.Br./maglaj.net