Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Učesnici jutros krenuli na drugu etapu Marša mira

img

Kolona Marša mira 2019 sa oko 6.000 učesnika krenula je jutros u 7 sati iz Liplja prema Jošanici, a današnja etapa završava u Mravinjcima gdje bi učesnici trebali stići oko 17 sati. 

Munir Habibović, predsjednik Pododbora za Marš mira kazao je za u telefonskoj izjavi za Novinsku agenciju Patria kazao je da su učesnici fizički dobro, a da je nakon prve etape bilo sitnih intervencija odnosno najmanje otkako se Marš mira organizira. 

Habibović je kazao da je jutros padala kiša, ali da se vrijeme popravilo. Večeras će donijeti odluku da li će treća etapa Marša mira ići preko Kameničkog brda kuda su u julu 1995. godine prolazile hiljade Srebreničana i gdje ih je na stotine ubijeno. 

"Večeras ćemo sagledati situaciju i donijeti odluku. Sigurnost učesnika je najvažnija", kazao je Habibović. 

Trasa Marša mira prolazi trasom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar). Pješači se tri dana, dnevno oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare očekuje se 10. jula u popodnevnim satima. 


(Patria)