Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Završen upis učenika u prvi razred u tri osnovne škole na općini Maglaj: U septembru u klupama 80 prvačića manje

img

U septembru će u školske klupe u tri osnovne škole na području maglajske općine sjesti ukupno 181 prvačić, što je za 80 manje u odnosu na školsku godinu koja je u toku. Obje gradske osnovne škole upisale su manje prvačića nego prošle godine, a jedino je u Osnovnoj školi „Novi Šeher“ broj veći i to za jednog prvačića. Upisano je ukupno 45 učenika, 30 u centralnoj i 15 u Područnoj školi Čobe-Kopice.

Upisali smo ukupno 67 učenika, a ovo najmanji broj upisanih prvačića u posljednjih pet godina. U proteklim godinama imali smo izmedju 76 i 99 prvačića. U Područnoj školi Jablanica upisana su 4 učenika, u Ravnoj 9, Moševcu 14, Kosovi 8, a u matičnoj školi 32 učenika. U augustu ćemo organizovati naknadni upis za one koji se nisu odazvali prvom upisnom roku“, rekla nam je Mirnesa Kolonić, direktorica „Prve osnovne škole Maglaj“. I u Osnovnoj školi „Maglaj“ pravčića je manje. Upisano je 69 prvačića, a prošle godine bilo ih je 90. „Planirali smo u matičnoj školi dva odjeljenja prvih razreda sa ukupno 43 učenika, a prošle godine su bila tri odjeljenja. U Područnim školama    broj je na nivou prošlogodišnjeg. U Bočinji imamo jednog pravčića, u Ulišnjaku i Bradićima po 6, u Liješnici 8 te u Tujnici 5 prvačića“, kazala nam je Amra Ibrahimefendić, pedagogica Osnovne škole „Maglaj“.

Tokom školske godine ostanu i bez 20-tak učenika

Sve manji broj učenika dovodi u pitanje postojanje nekih područnih škola ali i problem smanjenja broja uposlenih. I tokom školske godine smanjuje se broj učenika, jer čitave porodice odlaze van granica BiH u potrazi za boljim životom. Samo u jednoj od gradskih osnovnih škola, od početka školske godine do danas ostali su bez dvadesetak učenika. „Nažalost, mi do sada dobili nikakvu posebnu mjeru da se zaustavi odlazak porodica u inostrnstvo, a treba se nešto raditi na tom planu. Inače ćemo imati škole bez djece i državu bez stanovnika“, dodala je direktorica Kolonić.


N.Br./maglaj.net