Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspješno realizovana akcija ''Kvadrat za Sportino'': Sportinaši dobili sportski teren vrijedan više od 50.000 KM (FOTO)

img

Kada je prije četiri godine osnovana Škola fudbala „Sportino ma“, treneri Anes Pašić i Admir Mrehić, maštali su o savremenom terenu gdje bi blizu 90 dječaka i djevojčica moglo trenirati i odigravati utakmice. Škola fudbala prerasla je u Omladinski fudbalski klub „Sportino ma“, a osim što se takmiče u Ligama ZDK, Sportinaši osvajaju turnire u Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i BiH sa kojih su donijeli više od 50 pehara i medalja. U jesen prošle godine pokrenuta je akcija „Kvadrat za Sportino“, a svaki metar budućeg terena sa umjetnom travom prodavan je za 50 KM.

Lokalna vlast na čelu sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem, dala je na korištenje sportski poligon u južnom dijelu grada i za svega par mjeseci ovdje je nikao Sportino platz, teren za umjetnom travom dimenzija 20 puta 40 metara, zaštitnom ogradom, mrežom, prostorom svlačionice, klupama, a u planu je i postavljanje rasvjete. Iako Sportino platz još nije zvanično otvoren, odigrane su i prve utakmice, a Sportinaši su ugostili svoje sportske prijatelje iz Škole fudbala „Ačko“ Doboj. „Novi teren jako mi se sviđa i svi smo jedva čekali da se sve završi“, rekao nam je Faris Hodžić. Sretan je i njegov klupski kolega Amar Šehić. „Sportino platz je sjajan, lijepo je igrati na njemu. I mi sada imamo teren kakav smo viđali u velikim gradovima“, dodao je Amar.


Faris Hodžić i Amar Šehić

Realizaciju projekta pomogli prijatelji, privrednici i roditelji

Anes Pašić jedan od trenera i osnivača Sportina bio je siguran u uspjeh cijelog projekta. „Mi dosta putujemo po zemlji i inostranstvu. Vidjeli smo da su i naši sportski prijatelji sličnim kampanjama došli do adekvatnih terena pa smo i mi u jesen odlučili pokrenuti akciju 'Kvadrat za Sportino'. Nije prošlo puno vremena i Maglaj je dobio teren kakvi se mogu pohvaliti veći centri. Danas smo svi sretni i zadovoljni“, ispričao nam je presretni Pašić.



Njegov kolega Miralem Karabegović zahvalio se svima koji su učestvovali u akciji. „Hvala dobrim ljudima iz zemlje i inostranstva koji su pomogli realizaciju projekta, lokalnim vlastima, privrednicima, roditeljima dječaka i djevojčica. Uložilo smo puno truda i rada da bi dobili ovako savremen teren. Presretan sam kao trener, roditelj i Magajlija što naš grad ima teren gdje ćemo moći svi uživati. Minuta na ovom terenu bolja je od minute provedene na ulici“, dodao je Karabegović.

Roditelji su prepoznali značaj cijele akcije

Roditelji Sportinaša izgradnju Sportino platza pomogli su ne samo finansijski, nego i vlastitim radom. „Mi drugog izbora nismo imali. Teren u Misurićima nije bio adekvatan i bili smo primorani tražiti alternativno rješenje. Osmijeh ove djece dovoljno govori šta smo svi mi učinili za njih. Prije par dana imali su i prvi trening, ali od sreće i uzbuđenja nisu mogli ni trenirati“, ispričao nam je jedan od roditelja Adis Šehić. Kako naglašavaju u Sportinu, teren sa umjetnom travom biće na raspolaganju i ostalim sportistima Maglaja ali i rekreativcima.

 
N.Br./maglaj.net