Nedjelja , 12. Jul, 2020

Koronavirus u Maglaju

0 slučaja (trenutno)
748 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena još jedna godišnjica masakra na Kapiji: Premladi da se sjećamo, odlučni da ne zaboravimo

img

FOTO: Anadolu Agency

Porodice stradalih, prijatelji, rodbina i brojne delegacije položili su vijence i cvijeće na tuzlanskoj Kapiji, mjestu gdje je 25. maja 1995. godine ugašen 71 mladi život, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispisana imena žrtava i riječi: "Ovdje se ne živi, samo da bi se živjelo. Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo. Ovdje se i umire da bi se živjelo", podsjećaju na stravični zločin pripadnika Vojske Republike Srpske (RS).

Dok su roditelji, rodbina, građani, delegacije, organizacije, vjerski službenici i predstavnici mnogobrojnih udruženja polagali cvijeće, pročitana su imena stradalih. Prije 24 godine na tuzlanskoj Kapiji, granatom ispaljenom s položaja Vojske RS-, s planine Ozren, ugašen je 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da je "taj ratni zločin čisti teroristički čin te da i danas kada se svijet bori protiv terorizma imamo to da Srbija štiti zločinca koji je pravosnažno osuđen". 

Novak Đukić, oficir Vojske Republike Srpske, pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren, 25. maja 1995. artiljerijskom vodu naredio da iz topova granatira Tuzlu.

No, Đukić, koji posjeduje srbijansko državljanstvo, prije upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne pobjegao je u Srbiju, pod izgovorom da ide na liječenje. Od tada je nedostupan bh. organima, ali kaznu može služiti u Srbiji, prema sporazumu koji je ova država potpisala sa Bosnom i Hercegovinom 2010. godine. Ovim se sporazumom omogućava međusobno izvršenje kazni ukoliko to zatraži Sud BiH, ali do sada to nije učinjeno.

Među prisutnim na današnjoj komemoraciji na Kapiji bili su i članovi organizacije "Moja inicijativa", koji su transparentom danas poručili: "Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

U jutarnjim satima položeni su vijenci i cvijeće civilnim žrtvama na Slanoj Banji. U 20:55 sati, u vrijeme napada oglasit će se sirene.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila "živjeti normalno".

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Na Kapiji su poginuli: Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona. S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.


FTV/AA