Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Tradicija duga blizu tri decenije: ''Mi mukabele nižemo kao biserni tespih'' (FOTO)

img

Nezaobilazni dio ramazanskih dana su i mukabele. Uče se u džamijama, po džemazima, a u samom Maglaju ženska mukabela uči se gotovo tri decenije. Žensku mukabelu, koja se uči u Novoj gradskoj Vali Redžep Jazidžioglu (Recep Yazigioglu) džamiji predvodi mualima Amira Talić. Svakog ramazana ima i novih vjernica koje se pridružuju mukabeli, a puno je onih koje su na mukabeli već godinama. „U početku sam mukabelu učila sa učenicama medresa i studenticama IPF Zenica, one su bile poticaj ostalim ženama da počnu dolaziti i aktivno se uključe u mukabelu. Prvo ih interesovalo praćenje učenja Kur'ana, a onda su se mnoge, kako smo počeli sa učenjem sufare, počele uključivati u samo učenje mukabela. Mi mukabele nižemo kao biserni tespih iz njih su potekle naše halke Kur'ana i kur'anskog pisma“, priča nam mualima Talić.

Godine nisu prepreke kada se nešto istinski želi

Kada se nešto istinski želi, godine nisu preprepreka, pa tako ni za naučiti kur'ansko pismo. Bilo je žena koje su i u poznijim godinama krenule doslovce od prvog harfa. Do sada je na desetine žena prošlo kroz ovu svojevrsnu školu Kur'ana, a nađe se i zajednički termin za učenje, bez obzira da li se radilo o jednoj ili o grupi od deset žena. „Zna se da nam je za svako slovo, svaki harf, obećano deset sevapa i to je velika motivacija za žene. Imala sam ženu koja je u šestoj deceniji života počela sa učenjem kur'anskog pisma jer joj je velika želja bila proučiti Kur'an i pokloniti hatmu sinu koji je poginuo u ratu“, dodaje naša sagovornica. Priča nam mualima Amira kako je svaka sekunda ramazana posebna, posebni su trenuci pred iftarsko i pred suhrasko doba.

Rekla bih ženama da to vrijeme iskoriste za dove, da molimo Alaha za ono što nam je potrebno na ovom i na onom svijetu. Ja često naglašavam da ne samo da učimo dove za sebe, nego da proširimo te svoje vidike i svoje srce i da dove učimo za druge, koji nisu tu i ne znaju za naše dove. Te dove su najjače, govore puno o nama. Jer kada mi molimo uzvišenog gospodara za drugoga, meleki govore: I tebi isto tako. Treba doći do toga stepena, da moleći za drugog i mi dobijamo to dobro“, naglasila je mualima Amira Talić. Jedno o preporuka koje je dala jeste da svi vjernici dobro iskoriste vrijeme ramazana jer samo dragi Allah dž.š. zna ko će dočekati naredni, da dolaze na teravih namaze, a posebno na sabah namaz u džemate jer su oni najljepši u mabrek mjesecu ramaznu. „Treba se samo malo potruditi i osjetiti tu ljepotu“, rekla nam je na kraju.




N.Br./maglaj.net