Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju organizovana prva berza sitnih životinja (FOTO)

img

Cvetković uzgaja velike francuske tuluške guske zbog cijenjene jetre

Nakon dvije revijalne izložbe, članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životnja Maglaj organizovali su prvi berzu na kojoj se predstavilo 50-tak izlagača iz Tešnja, Doboja, Zavidovića, Žepča, Zenice, Travnika, Viteza, Tuzle, Bosanskog Broda i naravno grada domaćina. Bila je ovo prilika da uzgajivači kunića, golubova, peradi, papagaja i ostaloh sitnih životinja razmjene iskustva, nešto i prodaju a za neke prilika da nabave nove kućne ljubimce.

 Predstvljeni i kapitalni primjerci

Onim što se moglo vidjeti na sportskom poligonu Osnovne škole „Maglaj“ organizatori su bili prilično zadovoljni. Njihovom pozivu odazvali su se uzgajivači iz šire regije koji su predstavili ono čime se bave i iz ljubavi ali i egzistencijalnih razloga. Berzu su posjetili i čelni ljudi bh Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja i predstavnici lokalnih udruženja. „Dobro je da je maglajsko udruženje obnovilo svoj rad. Maglaj je nakada imao jedno od najativnijih udrženja u BiH, a svojevremeno su imali i predsjednika Saveza. Ovim potezima Maglaj se vraća gdje mu je i mjesto kada je u pitanju uzgoj sitnih životinja“, rekao je Edin Jabandžić, predsjednik Skupštine Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životnja BiH.



Na berzi su se mogli vidjeti i izuzetno zanimljivi primjerci životnja. Spasoje Cvetković iz Bosanskog Broda predstavio se sa francuskim guskama, najvećim na svijetu. „Ovo su velike francuske tuluske guske, a uzgajam ih jer su ekonomski vrlo isplative. Trenutno imam 17 odraslih primjeraka, koji godišnje izlegu oko 150 guščića. Kada su polno zreli, gusani dostignu težinu od 25 kilograma. Ova vrsta dobijena je posebnom selekcijom zbog cijenjene jetre od koje se pravi pašteta i drugi specijaliteti. Utovljene guske imaju jetru tešku i do 1,5 kilogram čija je cijena na tržištu od 180 do 220 eura“, ispričao je Cvetković.

Maglajsko udruženje imaće i prvog sudiju

Po prvi put maglajsko Udruženje imaće i svoga sudiju. Tim putem krenuo je Esad Huskić koji se uzgojem golubova bavi 40 godina i trenutno ima zvanje sudije-stažiste.

Sada mi slijede seminari i odlasci na izložbe sa mentorom kojeg mi je opredijelila sudijska organizacija Saveza. Iako se ovim bavim četiri decenije stalno se nešto mora učiti. Nakon godinu-dvije slijedi mi polaganje ispita za ocjenjivačkog sudiju“, rekao nam je Esad.



N.Br./maglaj.net