Utorak , 07. Jul, 2020

Koronavirus u Maglaju

0 slučaja (trenutno)
748 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Članice hora ilahija ''Firdevs'': ''Mi ilahije nosimo u srcima!'' (FOTO)

img

I u Maglaju se njeguje lijepa tradicija

„Firdevs“ – što u prijevodu znači jedno od najljepših mjesta dženneta, naziv je i ženskog hora ilahija koji je osnovan 2016.godine kao jedna od aktivnosti Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Svako druženje, žene su znale 'začiniti' ilahijama pa se tako rodila ideja o osnivanju hora. Hor čine učenice osnovne škole, srednjoškolke, zaposlene žene ali i nane. Sve njih spaja ljubav prema duhovnoj muzici Islama i ono što posebno naglašavaju je činjenica da se i van hora, privatno lijepo druže. „Zbog toga nam su rad na repertoaru i pripreme za nastup olakšani.  Već smo slobodne, lakše razmjenjujemo ideje i mišljenja, brže pripremamo novi repertoar“, kazala nam je Admira Kovačević, voditeljica hora.

Učestvovale na brojnim manifestacijama

Iza članica hora ilahija „Firdevs“ ostali su brojni nastupi ne samo na području maglajskog Medžlisa. Učestvovale su manifestacijama u Tuzli, Živinicama, Kaknju, Travniku, Kalibunaru, Zavidovićima, Gornjem Vakufu, svugdje su kažu, ostavile lijep utisak i bile bogatije za nova prijateljstva i druženja. „U moju kuću ilahija je ušla sa muškim horom 'Revda' čiji član je moj suprug. Obradovala sam se kada sam čula da će se osnovati ženski hor i vrlo rado sam se učlanila. Volim naša druženja i radujem se svakom našem nastupu“, ispričala nam je Albina Hodžić, članica hora od samog osnivanja. U horu su najmlađe Amina Bećirović te sestre Begzada i Šeherzada Bećirović. „Srednjoškolka sam i bez obzira na sve moje obaveze uvijek se nađe vremena za probe i nastupe“, kazala nam je Begzada.  „Članice hora su moja druga porodica, jer puno vremena provodimo zajedno“, iskreno je priznala Amina Bećirović. Neće manjkati ni nastupa tokom mubarek mjeseca ramazana. „Svake godine tokom ramazana mi organizujemo posebna druženja, zajedničke iftare, nastupe po džematima. Ove godine takođe organizujemo zajednički iftar za žene koji prati i prigodan program. Obiđemo sve gradske džamije, a ove godine prvo naše druženje biće u Sukija džamiji, ako Bog da“, dodala je Admira Kovačević.

Posebna radost su ramazanski dani

I tokom ramazanskih dana dok se pripremaju iftari i sehuri, lagano se pjevuše ilahije. I Zlata Muminović s puno osjećaja priča o ramazanu. „Ramazan je godišnji odmor za moju dušu. Iz svakog ramazan trudim se da izađem jača i bolja kao osoba. Centar ramazana za mene je učenje mukabele i to praktikujem već 13 godina u Fazli-pašinoj džamiji“, rekla nam je Zlata. „Ramazan sa sobom nosi jako puno blagodati, jako puno darova i najveći je nesretnik onaj koji mu širom ne otvori vrata i ne kaže bujrum“, dodala je Safira Vuković-Karajbić. Kroz hor „Firdevs“ do sada prošlo više članica, a u horu su trenutno: Zlata Muminović, Admira Kovačević, Albina Hodžić, Amina Bećirović, Begzada i Šeherzada Bećirović, Safira Vuković-Karajbić, Elmedina Bašić, Munevera Memišević i Edina Hasić.
N.Br./maglaj.net