Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nevolje mještana naselja Donji Bradići kod Maglaja (FOTO)

img

Mi ćemo strahovati od svakog jačeg pljuska

Četvrti dan nakon prirodne katastrofe, koja ja poharala veliki dio maglajske općine, vidljivi su tragovi razaranja koje je nanijela vodena stihija. U dijelu Donjih Bradića podivljala Fojnica ugrozila je kuću porodice Skejić, dok su Mušinovići i Topčići poplavljeni. Stanje kakvo je bilo u ponedjeljak u popodnevnim satima ne pamte ni najstariji ovoga kraja. Postradali mještani i što bi počeli čistiti, ne mogu jer nemaju vode. Vodena stihija uništila je vodovodnu mrežu, odvode, septičke jame. Kako nam priča Asmira Mušinović čija je kuća poplavljena, slična nevolja pogodila ih je i prije pet godine. Rijeka Fojnica na ovom području nema više jedno nego četiri korita.



Korito je bilo plitko još od 2014.godine, a nekada je bilo duboko tri metra. Sada je u ravnini naših avlija, može se i pregaziti. Urađen je potporni zid, ali niko nije razmišljao o koritu Fojnice. Sav nanos sa klizišta koje se pokrenulo prije pet godina sada je kod naših kuća, sve je to Fojnica snijela“, priča nam Asmira. Njena porodica je primorana da se seli iz kuće svako veče jer u kući bez vode sa djecom ne može biti. „Uveče kod mojih u Žepče sa djecom, ujutru se ponovno vraćamo da čistimo, tako živimo. Najvažnije je da se korito produbi, mi bi dali i zemlju. Velike štete može nam nanijeti i obična kiša“, dodaje Asmira.

Nanosa za barem 15 velikih kamoiona

Od mještana niko ne može da vjeruje šta je bilo sa njihovim okućnicama i kućama nakon što se smirila vodena stihija. „Ovo se ne može prepoznati, pogledajte ove kamene gromade i betonske blokove. Nakon poplava 2014.godine sami smo sve raščistili a ovo sada ne možemo bez mehanizacije. Ima nanosa barem za 15 kamiona, bez mehanizacije ovo se neće moći raščistiti. Nema vode, odvodi i kanalizacija su zaštopani. Ne daj Bože kakvih novih padavina, ne bi samo mi bili u problemu nego i ostale kuće“, dodaje Nermin Topčić. Kasim Topčić priča da ovakvo nevrijeme ne pamte ni najstariji mještani ovoga kraja. „Ovo je katastrofa. Sve nam ovo priroda vraća naš nemar. Kada je nabujala Fojnica počela da nosi ove gromade, činilo se kao da topovi pucaju“, pojašnjava Kasim. Postradali na ovom području vjeruju da njihovi apeli neće biti uzaludni i da neće dugo čekati na dolazak mehanizacije, jer kako su naglasili, svaka obilnija kiša sa njih bi ponovno bila fatalna.








N.Br./maglaj.net