Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ramazanske aktivnosti maglajskog ''Merhameta'' (FOTO)

img

Tokom mubarek mjeseca organizovaće se iftari za povratnike u RS

I tokom ovog Ramazana u Regionalnom odboru „Merhamet“ Maglaj realizovaće se niz aktivnosti. Osim svakodnevne pripreme obroka za blizu 170 korisnika javne kuhinje, planirani su i drugi sadržaji kako da se pomogne povratnicima, osobama u stanju potrebe i drugima tokom ovog mubarek mjeseca.

Osigurana sredstva za nabavku profesionalnog šporeta

Prema riječima Sanele Omerović, direktorice Regionog odbora „Merhamet“ Maglaj već su osigurana sredstva od 4.500 KM potrebna za nabavku profesionalnog električnog šporeta čime će korisnici javne kuhinje imati raznovrsnije obroke a koristiće se i za pripremu iftara. U akciju prikupljanja sredstva sa svojim donacijama uključili su se građani, privredni subjekti, a 516 eura, koliko je trebalo još za nabavku, donirao je „Merhamet“ Njemačke. Tokom akcije volontirali su osnovci i srednjoškolci kao i članice Udruženja „Cicmanka“ Novi Šeher“. „Uvijek u ramazanu posebno pojačamo aktivnosti jer je to mjesec dobročinstva prema onima koji su stanju potrebe. Tokom ovog mjeseca zahvaljujući dobrim ljudima osiguramo i potrebne namirnice za pripremu iftara, ali i hrane za potrebe javne kuhinje. Fadil Cvrk i Humanitarni fond Atlanta (SAD) osigurali su sredstva za pripremu 300 iftara a organizovaćemo ih za postaće u RS-u i to u Doboju, Bosnaskom Brodu i Odžaku, ali Zavidovićima, Tešnju i Maglaju i to za korisnike kuhinje, djecu sa posebnim potrebama, prijatelje, donatore te članove druženja logoraša“, naglasila je Omerović.

U toku podjela prehrambenih paketa

Bosansko-kanadsko humanitarno društvo iz Toronta (Kanada) doniralo je sredstva za kupovinu 150 prehrambenih paketa. Dio je podijeljen stanovnicima kampa „Vila“ Bukva na području tešanjske općine,a dio će biti podijeljene na području Zavidovića, Doboja, Bosanskog Broda i Maglaja. Kako naglašava naša sagovornica zahvaljujući donaciji Mirze Mujkanovića i firme „Simm bau“ od 2.690 eura osigurana su sredstva za kupovinu 8 tona brašna koliko je potrebno za pripremu hljeba za korisnike javne kuhinje tokom cijele godine. Firma „Quadro plus“ iz Lukavca donirala tri tone krompira. „Zahvaljujući tešanjskoj firmi „Jami“ dobili smo 720 kilograma zaleđene pite sirnice koje smo odmah pripremili za korisnike javne kuhinje kako bi im malo promijenili asortiman jela, da te ne bude uvijek varivo“, dodala je Sanela Omerović, direktorica Regionog odbora „Merhamet“ Maglaj.










N.Br./maglaj.net