Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na području maglajske općine poplavljeno blizu 120 kuća: Postradali pozvani da prijave štete u zakonskom roku

img

Nakon nezapamćenog nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo osam mjesnih zajednica maglajske općine i to Novi Šeher, Čobe, Kopice, Domislica, Liješnica, Ulišnjak,  Kosova i Donji Rakovac proglašeno je i stanje prirodne nesreće – poplave i klizišta. Prema prvim procjenama, poplavljeno je blizu 120 stambenih objekata, kao i pomoćni i privredni objekti, uništeni poljoprivredni usjevi i plastenici, zbog razornog djelovanja vode ali i klizišta stradala je infrastruktura, putevi i mostovi.

Prema riječima Mirsada Mahmutagića, općinskog načelnika, angažovana mehanizacija već je krenula u otklanjanje posljedica nevremena, a komsije su počele sa obilaskom terena i popisom šteta. Iz Općinske Službe Civilne zaštite u utorak su  uputili poziv svim postradalim stanovnicima općine da u zakonom propisanom roku od 8 dana prijave štete. Ispred kancelarija Službe Civilne zaštite okupili su se mnogi stanovnici sa postradalih područja, dijeleći zajedničku muku.

Rijeke nosile sve pred sobom

Na području Čoba situacija je zaista teška. Štete su ogromne. Meni su konkretno stradali poljoprivredni usjevi, potporni zid, a voda je odnijela i dobar dio obale. Vrećama sa pijeskom spriječili smo ulazak vode u kuću, ne može se reći da smo bili nepripremljini. Mi smo štete prijavili, ostalo je na vlastima“, ispričao nam je Kasim Meškić. Na području Donjih Bradića, rijeka Fojnica nadošla od obilnih padavina, nosila je sve pred sobom. „U blizini moje kuće situacija je haotična. Bujica je toliko bila jaka da je donijela nanosa za barem 30 kamiona. Nanose klizišta iz 2014.godine voda je donijela blizu moje i komšijine kuće. Bojimo se sada i 'potkopavanja' kuća i nekog većeg belaja“, rekao je Nermin Topčić. U naselju Gornja Liješnica štete su veće nego 2014.godine. „Voda je poplavila prizemlje kuće, štalu, garažu, plastenik je totalno uništen i kompletna bašta koju smo imali. Ja sam štetu prijavio, sada je do viših vlasti. Mi smo shvali ozbiljno upozorenja, ja sam osigurao i vreće sa pijeskom,  sklonili što smo mogli, ali ovo je bila neka veća sila. Za dva sata načinila je nesagledive štete“, ispričao nam je Vejsil Mejrić.


N.Br./maglaj.net