Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U nekim područjima općine Maglaj pričinjene veće štete nego 2014.godine (FOTO)

img

Izuzetno jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama i jakim vjetrom pogodilo je u utorak Novi Šeher, Domislicu, Čobe, Kopice, Bradiće i Liješnicu. Nabujale Liješnica, Cicmanka i Mladoševićka rijeka poplavile su na desetine kuće, imanja, poljoprivredno zemljište, uništavale puteve i mostove. Postradali mještani na području naselja Gornja Liješnica tvrde da su im pričinjenje veće štete nego 2014.godine.

 Snaga vode uništava sve pred sobom

Kataklizmične slike dan nakon katastrofe u naseljima Gornja Liješnica i Salkići tako su slične onima iz maja 2014.godine. Ni oni najstariji ne pamte ovako nešto i toliku snagu Liješnice koja je na nekoliko mjesta potkopala čak i asflat. Neki od mještana sa kojima smo razgovarali izrazili su nezadovoljstvo kako je saniran most nakon poplava 2014.godine. Tvrde da nadograđena kula smeta normalnom protoku vode. Mještani Gornje Liješnice itekako ozbiljno su se pripremili za najavljene obilne padavine. Sabahudin Salkanović priča da je tokom vikenda u selu organizovana radna akcija. Mještani su očistili korito Liješnice i zaštitli kuće vrećama sa pijeskom. „Kada je krenulo za pola sata selo je bilo pod vodom. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava, a uspjeli smo i stoku spasiti na vrijeme. Štete su ogromne, na kućama, infrastrukturi i usjevima. Pred svima nama je dug proces da sve ovo dovedemo u red“, priča nam Sabahudin. Ništa bolje nije prošao ni njegov komšija Ismet Mejrić. Snaga vode oborila je i u potpunosti uništila betonske podzide. „Voda je ušla u prizemlje kuće, uništeni su voćnjak, bašta, pomoćni objeti. Velika šteta, velika. Ozbiljno smo shvatili upozorenje nadležnih. Ja sam dovezao tri kubika pijesak i zajedno sa komšijom Sabahudinom smo to popakovali u vreće, stavljali na ulazna vrata, da voda ne uđe u kuću, ali džaba. Branili i odustali“, priča nam Ismet.

 Već se krenulo i sa popisivanjem nastalih šteta.

Nevjerovatno je i nenormalno koliko je štete pričinjeno za kratko vrijeme“, kazao nam je Nihad Međić, povjerenik MZ za Gornju Liješnicu. Mještani postradalih područja očekuju pomoć u otklanjanju šteta. Nastava je obustavljena u Područnoj školi Tujnica. I u ovaj objekat prodrla je voda a to se nije desilo prije pet godine. Već se krenulo sa otklanjanjem šteta. Prema riječima Jasne Brka, direktorica Osnovne škole „Maglaj“ kojoj pripada područna škola, već su angažovani radnici koji rade na čišćenju. „Obavješteno je nadležno ministarstvo i lokalna vlast. Nastojaćemo da što prije osposobimo objekat kako bi ponovno počeo nastavni proces“, dodala je direktorica Brka.

Velike štete i u naselju Salkići

Mještanima Salkića poplave nisu ništa novo, ali se u posljednje vrijeme dešavaju češće a posljedice su teže. Susrećemo Muhameda Suljakovića, nije bio raspoložen za razgovor. Ponovno mu je uništeno sve što je imao u prizemlju stambenog objekta. U klizištu 2010.godine uništena mu je kuća u Suljakovićima, prije pet godina kuća koju je kupio u Salkićima i sada ponovno poplava. „Bez komentara“, kratko je rekao.


(Armina Čamić/Fadil Bajraktarević/Ismet Mejrić)

U prvim satima nakon povlačenja vode, mještani uz pomoć rodbine i prijatelja pokušavaju spasiti ono što se može. „Nismo olako shvatili upozorenja o nevremenu i poduzeli smo sve da spasimo ono što se spasiti može. Ali, od vode se teško zaštititi. Živa glava, ali šteta je ogromne. Čistimo da se što prije vratimo normalnom životu. Vrijeme baš ne služi, ponovno pada kiša. Strahujemo i dalje“, Priča nam Armina Čamić.

Nivo Bosne rastao cijelu noć

I nivo rijeke Bosne rastao je gotovo cijelu noć sa ponedjeljka na utorak i dostigao je 570 cm. Bosna se izlila ispod gradskog mosta i na području Ulišnjaka. Građani stalno prate stanje. „Bio sam zabrinut, nisam spavao gotovo cijelu noć. Ali, sada je dobro, kada sam vidio koliko je nivo Bosne u opadanju. Ono što smo proživjeli prije pet godina još je u svježem sjećenju. Iako kiša još uvijek pada vjerujem da će sve biti dobro“, rekao nam je Fadil Bajraktarević.


(Ljudmila Bosnac/Nihad Međić/Sabahudin Salkanović)

2014.godine situacija u Maglaju bila je šokantna, nadam se da nećemo doživjeti istu sudbinu. Kiša prestaje, vodostaj se smanjuje, ali žao mi je ljudi koji su se našli na udaru vodene stihije. Ako budem u prilici rado bih pomogla postradalim“, dodala je Maglajka Ljudmila Bosanac. Nakon povlačenja vode u uspostavljeno je normalno odvijanje saobraćaja prema Novom Šeheru, preko Perkovića, kao i Regionalnim putem R465 Maglaj-Zavidovići ispod gradskog mosta.


















N.Br./maglaj.net