Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježen Dan Svetog Leopolda Manidća u Maglaju (FOTO)

img

Stotine vjernika okupilo se na svetoj misi

Kao i proteklih decenija više stotina vjernika-katolika obilježilo je Dan zaštitnika maglajske župe – Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Maglajsko svetište pohodili su brojni vjernici iz župa Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske. Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije, a Sveti Leopold Manidć jedan je od najomiljenijih svetaca među katolicima. „Molim se za zdravlje, obitelj i čitav svijet. Vidimo kakvo je vrijeme, nema se za šta drugo moliti i boriti. Pročitao sam i puno knjiga Svetom Leopoldu. Dođem ovdje svake godine, vuče me, a vidim da imam i koristi. Bog mi daje, a Sveti Leopold pomaže, pa zašto ne bih došao“, rekao nam je Drago Jozinović iz Osove. „Molim za svoju djecu i sebe, za cijelu obitelj. Ovo je već druga godina kako hodočastim i planiram dolaziti stalno“, dodala je Jela Pejić iz Komušine. Velečasni Josip Jelić, maglajski župnik poželio je dobrodošlicu vjernicima iz župa naše zemlje ali i susjedne Hrvatske, a sveto misno slavlje, uz brojne svećenike, predvodio je monsinjor Pavo Jurišić, kanonik Stolnog Vrhbosanskog kaptola.


(monsinjor Pavo Jurišić/vlč Josip Jelić/Drago Jozinović/Jela Pejić)


Čestitam vam patrona i neka Sveti Leopold prenese sve naše molitve pred lice Gospodina, da Gospodin milostivo pogleda sa čime smo u srcu došli. Neka nam usliši naše molitve i pomogne da prihvatimo njegovu svetu volju. Danas je četvrta uskršnja nedjelja, dan kada se molimo za svećenička i redovnička zvanja u katoličkoj crkovoj – nedjelja Dobrog pastira. Neka on pogleda na svoj narod i da uvijek iz tog naroda izabere vjerne službenike koji će predvodi njegovo stado na dobre pašnjake i čuvati ga od svih mogućih zala“, rekao je vjernicima monsinjor Jurišić.

U maglajskom svetištu čuva se dio svečeve desne ruke

Svake se godine sa svojim zavjetima u Svetište Leopolda Bogdana Manidća slijevaju rijeke vjernika iz BiH, ali i šire. Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije i posvećena je kapucinu, velikom svecu, poznatom apostolu ispovjedaonice, svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Sveti Leopold je rođen 12. maja 1866. godine u Herceg Novom, u Boki Kotorskoj. Ovaj svetac proglašen je blaženim, 2. maja 1976. godine, a svetim ga je proglasio, 16. oktobra 1983. godine papa Ivan Pavao II. U maglajskom svetištu se čuva i dio njegove desne ruke.










N.Br./maglaj.net