Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

FUCZ organizovao sastanak: Očekuju nas padavine i poplave, ali ne kao iz 2014. godine

img

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Federalnog zavoda za geologiju, a povodom najave da nas naredne sedmice očekuju obilnije padavine i moguće poplave.

Sastanak je organizovan na prijedlog FUCZ, da se vidi i analizira stanje i prognozni modeli, za naredni period, u kojem se očekuju veće i obilne padavine, a slijedom toga očekuju se i poplave”, rekao je direktor AVP-a Sejad Delić.

Upozorio je Delić sve institucije, pravne subjekte i stanovništvo na pojavu obilnih padavina koje će uzrokovati poplave izražene prema prognoznim modelima 12., 13. i 14. maja.

AVP Sarajevo pratit će stanje vodostaja i prognozne modele, te u skladu s operativnim planom obavještavati Ministarstvo sigurnosti BiH, FUCZ, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te kantonalne uprave civilne zaštite. Pošto se očekuje da ćemo imati jake bujične vode, rijeke i potoke, dali smo uputstvo da se postupi po kantonalnim operativnim planovima. U subotu počinjemo s dežurama”, zaključio je Delić.

Almir Bijedić, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda konferenciju za novinare, uoči sastanka, iskoristio je za pridiku medijima, a posebno meteorolozima amaterima.

Ja mislim da bi vi trebali više vjerovati državnim institucijama, nego amaterima i drugima. Imamo jako puno informacija koje se šalju u medije, gdje se stanovništvo uzbunjuje, puno ranije nego to treba daju se prognoze. Prognoze se mijenjanju iz dana u dan. Želio bih da ubuduće više kontaktirate državne institucije koje daju oficijelne vremenske i hidrološke prognoze”, rekao je Bijedić.

Bijedić je siguran da će biti padavine i poplave, ali garantuje da neće biti poplave slične 2014. godine.

Bit će padavine između 100 i 120 l, čak i do 200 litara u dijelovima slivova Une i Spreče i to su najkritičnija područja”, poručio je Bijedić.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak rekao je da imaju naučene lekcije iz prošlosti i da su proteklih godina imali mnoštvo manjih poplava.

Današnji sastanak je posvećen tome da vidimo šta možemo očekivati i koje su to količine padavina. Po prognozama nisu zanemarive i ništa ne trebamo prepustiti slučaju”, rekao je Solak i dodao da su već pet dana u konstantnom praćenju stanja.

Naveo je da se već poduzimaju standardne mjere predostrožnosti.

Ne možemo staviti kišobran iznad BiH. Oni koji rade u priobalju trebali bi prestati u slučaju nadolaženja vode. Na raspolaganju smo za sve što se bude tražilo od nas”, poručio je Solak. 



(Patria)