Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj u znaku 6. IT Challenge-a (FOTO)

img

U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ ovih dana vrlo je živo. Sve je u znaku organizacije 6.IT Challenge takmičenja, kojeg mnogi nazivaju i nezvaničnim državnim prvenstvom u informatici za srednjoškolce. Ovo će biti i glavni sadržaj koji Gimnazija organizuje povodom Dana škole i 60. godišnjice postojanja. Pripreme za 6.IT Challenge počele se vrlo brzo nakon završenog prošlogodišnjeg takmičenja. 20.aprila kada se održava takmičenje u Maglaj stiže nekoliko stotina srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine. „Ovom takmičenju posebno se raduju učenici matematičko-informatičkog i informacijsko-komunikacijskog smjera Gimnazije. Motiviše nas samo prošlogodišnji rezultat i uvijek nastojimo podići ljestivu više, tako je i ovaj put. Ove godine imamo više od 300 prijavljenih takmičara iz cijele BiH. Pripremljena su pitanja za takmičenje, oformljen je Organizacioni tim koji se bavi marektingom, PR-om te programom takmičenja. Mogu vam reći da smo svi poprilično uzbuđeni onim što nam predstoji“, kaže nam Denis Suljaković, član Organizacionog tima. U proteklom periodu puno je toga urađeno. Vrijedni su bili svi gimnazijalci, a imali su svesrdnu podršku prof.inforamtike Saše Stanića(glavni koordinator projekta), ali i cijelog kolektiva maglajske Gimnazije. „Pored takmičenja, zajedno sa Bit Alijansom organizujemo panel diskusiju o savremenim temama iz IT oblasti. Sve završavamo zabavom uz veliki koncert“, dodao je Sanjin Šabanović, član Organizacionog tima.

Također kao i svake godine, podršku projektu je pružila Misija OSCE BiH.


(Denis Suljaković i Sanjin Šabanović)

Nagrada „Ajnur Dikedžić“

U mislima svih gimnazijalaca, profesora i profesorica je nekadašnji učenik Ajnur Dikedžić. Od njegove tragične smrti ovih dana navršilo se devet mjeseci. U ranijim godinama on je bio izuzetno važan dio cijele organizacije takmičenja na mnogim poljima. Ove godine nagradu za najbolju ekipu osiguraće Ajnurovi roditelji, Amela i Tarik, nagrada će biti vrijedna, novčana i nosiće ime njihovog sina.


(Ajnur u prvom planu)

Organizuju se i dva polufinalna takmičenja

U Travniku je na Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta “Vitez“ organizovano je i jedno od dva polufinalna takmičenja i to za Federaciju BiH. Od ukupno prijavljenih 96 ekipa takmičenju je prisustvovalo 76 sa 228 takmičara. Plasman u finale, koje će se održati 20. aprila u Maglaju, izborile su 44 ekipe. Polufinale za RS, održat će se u petak 19. aprila u Doboju, a dan kasnije i finalno takmičenje 6. IT Challengea u Maglaju.




N.Br.



Zvanično počela sedmica IT Challenge u Maglaju

Danas je upriličeno i podizanje zastave IT Challenge na jarbol koja je spuštena na pola koplja povodom Dana žalosti u Federaciji BiH. Nakon toga, tim najvećeg takmičenja informatičara u Bosni Hercegovini nastavio je druženje sa predstavnicima lokalne vlasti, predsjedavajućom Općinskog vijeća Svjetlanom Zamboni i Načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem.

U opuštenom razgovoru, predstavnici IT Challenge zahvalili su se za svu dosadašnju podršku, koja je doprinijela podizanju ovog takmičenja na jedan veći nivo.









maglaj.net