Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnost dijaspore i džematlija: Porodica Turčinović iz Čoba dobiće uslovniju kuću (FOTO)

img

Zahvaljujući dijaspori sela Čobe kod Maglaja, džematlijama, ali i svim dobrim ljudima, donatorima humanitarnog fonda EXIT, porodica Hazira Turčinovića dobiće uslovniji krov nad glavom. Cijenjen, pošten, vrijedan..... Ovako o Haziru govore njegove komšije i poznanici. I mi sami uvjerili smo se u to. Zajedno sa majstorom Salihom Smajlovićem radi i gradi novi, bolji dom za svoju porodicu suprugu Sevlu i djecu, osnovce Zehniru i Mirnesa. Odskora je Hari, kako ga u Čobama svi zovu, preuzeo brigu i o punici. Kuća napravljena od blokova, bez krova i nije bila uslovna za život porodice. „Najgore je što je prokišnjavao krov pa se stvarala vlaga u kući. Najteže mi je radi djece bilo, porazboljevaše se“, priča nam Hazir, dok žuljevitim dlanovima briše suze s lica.


(Hariz Turčinović/hafiz Hidajet ef Talić/Husein Meškić/Salih Smajlović)

Porodicu izdržava radeći na nadnici

Hazir svoju porodicu izdržava radeći na nadnicu. Njegovu dobrotu, nažalost, neki nedobronamjernici znaju i zloupotrijebiti. „Ima posla, ko hoće raditi“, kratko dodaje. Dijaspora i mještani Čoba za gradnju kuće prikupili su 18.000 KM, a sa 3.000 KM u akciju se uključio i humanitarni fonf EXIT koji djeluje pri džematu Kuršumlija džamije. Husein Meškić, koji je penziju zaradio radeći u Austriji, angažovao se na ovom projektu. „Dijaspora ima plan za pomoć Čobama. Među projektima je i kuća za porodicu Turčinović. Svi mi znamo našeg Harija, želimo mu pomoći. Vjerujemo u dijasporu a i sve džematlije koji su pomogli sredstvima ovaj hairli projekat“, dodao je Meškić. Harijev komšija, majstor Salih Smajlović, ne žali slobodne vrijeme i trud za izgradnju kuće. „Radi Hari samnom zajedno. Radovi idu dobro, cilj nam je ozidati sprat i pokriti kuću. Ali, trebaće nam još pomoći i vrijednih ruku“, priča majstor Salih. U fondu EXIT za ovaj projekat već je prikupljeno 3.000 KM i uručeno voditeljima akcije. „Ovo je dobar početak. Pozivamo i ostale da nam se priključe. Hariz i njegova porodica, supruga i djeca kao i punica o kojoj je preuzeo brigu, zaslužuju život dostojan čovjeka“, kazao je hafiz Hidajet ef. Talić, imam džamije Kuršumlije i voditelj fonda EXIT.

Harizu treba siguran posao

Kuća će se izgraditi, to neće biti problem, ali mi moramo misliti i na Harizovu budućnost“,  rekao je Husein Meškić i dodao. „Kada bi mu se mogao naći kakav posao, recimo u Komunalnom preduzeću, da radi, zarađuje i izdržava podoreicu. Nadnica je samo od danas do sutra, a treba dvoje djece izvesti na put“. Sredstva koja su do sada prikupljena, oko 21.000 KM, neće biti dovoljna da se projekat završi. Zato su organizaori pozvali sve dobre ljude, lokalne ali i druge privrednike da se uključe u ovu akciju. „Ko god je human i pomogao, hvala od srca i na ovom što su do sada uradili“, dodao je kroz suze Hazir.

 N.Br./maglaj.net