Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U cilju razvoja turizma na maglajskoj općini: Na području Bočinje počela izgradnja etno kupališta (FOTO)

img

Decenijama je lokacija Rudinski mlin, na području Bočinje, sa svojom branom i jezerom bila omiljeno kupalište mještana bočinjskog kraja. Tu su se provodila bezbrižna ljeta, stvarale najljepše uspomene. Sve do devedesetih godina. Mještani ovoga kraja nisu zaboravili šta im je sve značio Rudinski mlin pa  su krenuli sa realizacijom projekta izgradnje etno-kupališta sa pratećim objektima, kojim bi se značajno unaprijedio održivi povratak Srba, ali i turizam maglajske općine. Već su počeli prvi zemnjani radovi.

Etno kupalište u netaknutoj prirodi

Čista i netaknuta priroda i rijeka Bočinja, bez intenzivnog stočarstva i poljoprivrede glavne su karakteristike Rudinskog mlina. Ovdje je predviđena izgradnja jezera na tri nivoa površine do 6.000 m2 i dubine do 2,5 metra, odnosno kupališta za cijelu maglajsko-dobojsku regiju. „Ovdje je brana postojala i prije Drugog svjetskog rata, a obnavljana je nekoliko puta. Mi sada idemo u obnovu brane koja je nekada postojala, a ovo područje pretvaramo kupalište. Planirana je obnova i obližnje vodenice“, ispričao nam je Boro Jeftić, predsjednik Vijeća MZ Bočinja i Građevinskog odbora. Ideja ponovnog podizanja brane te izgradnja kupališta naišla je na fantastičan odijek. „Nadamo se da će ovaj projekat prerasti granice općina Maglaj i Doboj. Vidite samo kako je ovdije lijepa priroda, imamo sve uslove za etno-turizam“, dodao je Milenko Petrović, član Građevinskog odbora.


(Boro Jeftić/Milenko Petrović/Sreto Djurković)

Vrijednost projekta i do 500 hiljada maraka

Osim brane i jezera tokom godina je planirana izgradnja niz pratećih objekata, kaskadna plaža, šetalište sa klupama pa čak i nekoliko bungalova. Cijeli projekat tokom godina mogao bi doseći iznos do 500.000 KM. Ovim bi se, naglašava Jeftić, turistička ponuda učinila atraktivnijom, a ne smijesu se zanemariti ni ekonomski efekti. „Imamo podršku vlasti Maglaja i Doboja, a očekujemo i podršku sa viših nivoa vlasti. I privrednici bočinjskog kraja koji sada žive i rade na području Doboja, Teslića i drugih sredina pa i dijasopora itekako su zaintersovani za ovaj projekat“, dodao je Jeftić. Među njima je i privrednik Sretno Đurković. „Želimo da ovdje dođe i naša dijaspora, da odmara ali i troši novac. U posljednjih sedam godina dijaspora je imala više od 3 miliona eura indvidualnih ulaganja na ovom području. Sa etno-kupalištem imaće razlog više za dolazak“, kazao nam je Đurković.  

Projekat je dio Strategije razvoja turizma općine Maglaj

Općina Maglaj ima i svoju Strategiju razvoja turizma u kojoj je i ovaj projekat izgradnje etno-kupališta. „Projekat je od velikog značaja za općinu pa i šire. Već smo dogovorili da ćemo izdvojiti sredstva za razvoj ovog projekta“, dodao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Sudeći prema prelijepoj brvnari koja je već izgrađena u blizini etno-kupališta, mnogi računaju na uspjeh projekta. Bočinjski kraj oživi tokom vikenda, a posebno tokom praznika. Etno kupalište biće i razlog više za dolazak nekadašnjih mještana ovoga kraja. 






N.Br./maglaj.net