Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Otklanjaju se posljednjice ratnih razaranja: Karingtonka dobija novi izgled (FOTO)

img

Vrijednost radova blizu 30.000 KM

Da je Maglaj iz rata izašao kao treća općina po razrušenosti  još uvijek je vidljivo na fasadama jednog broja stambenih objekata. U poratnim godinama, osim stanara koji su vlastitim sredstvima obnovili vanjski izgled zgrada kolektivnog stanovanja i tadašnja lokalna vlast je dala pogodnosti građevinskim firmama da na objektima, gdje je to moguće, podignu nadogradnju u zamjenu za sanaciju vanjskog dijela objekta. Ovih dana u Maglaju, dio objekta u centru grada, tzv. Karingtonka, dobija novi izgled.

Općina pomogla radove sa 9.000 KM

Stanari dijela objekta sanirali su krova, a daljnje radove zaustavila je katastrofalna poplava u maju iste godine. Prošle godine odlučili su se da krenu u utopljavanje objekta jer osim energetske efikasnosti cilj im je bio i ljepši izgled. Nažalost, zima i snijeg zaustavili su predviđene poslove koji su intenzivirani s prvi lijepim danima. „Zgrada je dijelom ozidana fasadnom ciglom koja je oštećena tokom rata. Nema majstora koji može 'pokrpati' nastala oštećenja. Odlučili smo da utoplimo zgradu i našli izvođača radova. Cijeli projekat vrijedna je oko 30.000, a općina je pomogla sa 9.000 KM“, ispričao nam je Mustafa Mehinović, član kućnog savjeta. Stanari su bili poprilično složni i imali su zajednički interes. „Novčano učešće stanara bilo je različito, već prema površini stana. Hvala lokalnoj vlasti koja je pomogla projekat jer i njima je u interesu da Maglaj izgeda lijepo“, dodao je Vahdet Hajdić. Na poslovima je angažovana firma „Kovačević bau“ koja ima desetogodišnje iskustvo u oblasti građenja. „Gradimo od temelja do krova, od većih tržnih centara do posla u inostranstvu. U okviru radova postavlja se izolacija od fasadnog stiropora debljine 8 cm, fasada, a saniraće se i sva oštećenja na betonskim elementima objekta. Za 20-tak dana svi predviđeni poslovi biće završeni“, ispričao nam je Adnel Kovačević, vlasnik firme.


Adnel Kovačević/Mustafa Mehinović/Vahdet Hajdić

Efekti projekta već su vidljivi

I za kratko vrijeme stanari su se uvjerili u kvalitet projekta. „Zimi ćemo ima ti dosta toplije stanove, a ljeto, vjerovatno, hladnije. Tokom  ljeta manje ćemo koristiti klima uređaje, a zimi grijanje“, dodao je Hajdić. Kako nezvanično saznajemo, i stanari drugog dijela objekta zainteresovani su za isti projekat  i već im je dostavljen predmjer radova. Nema sumnje da će izgled Karingtonke, nakon što se završi cijela obnova, biti pravo osvježenje u centru Maglaja.

N.Br./maglaj.net