Nedjelja , 26. May, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Realizovan projekat vrijedan blizu 5.000 KM: U Područnoj školi Moševac potpuno obnovljena tri toaleta (FOTO)

img

Krajem prošle godine neformalna grupa mladih iz Moševca kod Maglaja inicirala je prijekat potpune obnove tri toaleta u objektu Područne škole u ovom naselju. Projekat vrijedan blizu 5.000 KM realizovan na veliko zadovoljstvo 60-tak učenika i njihovih nastavnika. Tada neformalna grupa mladih sada je prerasla u Udruženje za socijalizaciju, edukaciju i kreativni razvoj mladih ili kraće USEK. Kako nam priča Sadam Skula, predsjednik Udruženja, prva namjera je bila realizovati projekat od kojeg će mnogi imati koristi. Tako je odabran objekat Područne škole u kojem su toaleti bili u jako lošem stanju. Dio sredstava, 1.500 KM, osiguran je zahvaljujući Fondaciji „Mozaik“, nešto je osigurala nekolicina mještana, a najveći iznos, oko 3.500 KM, odnosno svoj vijećnički paušal, donirao je dr Elvir Vehabović inače iz Moševca. „Projekat je okupio veliki broj ljudi, ne samo nas mladih, nego i donatora, volontera koji su bili spremni raditi konkretno na realizaciji. Moram naglasiti da smo dobili i određene popuste prilikom kupovine potrebnog materijala jer su svi uvidjeli vrijednost ovog projekta“, ispričao nam je Sadam Skula, predsjednik Udruženja.

Voda je sada i zdravstveno ispravna

Montažni objekat Područne škole u Moševcu star je 40-tak godina. Djelimično je saniran prije nekoliko godina, a toaleti su čekali neka bolja vremena. Sada svi u Područnoj školi Moševac koriste potpuno uređene toalete koji su prilagođeni njihovim potrebama. „Zbog dotrajalih cijevi voda iz obližnjeg bunara nije bila ispravna za piće. Nakon sanacije imamo potpuno zdravstveno ispravnu vodu za piće. Ispunjeni su svi higijenski uslovi, imamo i toplu vodu, učionice su čiščće, sve blista“, ispričao nam je


Sadam Skula/Meldin Mrvoljak/Admir Gračić

Admir Gračić, nastavnik u Područnoj školi. Članovi Udruženja USEK planiraju i nove projekte. „Planirali smo postavljanje klupa za odmor po našem selu, nekoliko oglasnih tabli, a ozbiljnije ćemo se posvetiti i sanaciji autobuskih stajališta. Zašto bi radnici koji idu na posao ili djeca do škole morali kisnuti. Smatramo da je naša dužnost i obaveza raditi projekte od kojih će mješani imati koristi“, dodao je Skula.

Mještani su vidjeli koliko smo ozbiljni u svojim namjerama i dali su nam svu materijalnu i moralnu podršku. Moramo se zahvaliti i našoj dijaspori koja je pratila a pratiće, ako Bog da, i naše buduće projekte“, dodao je Meldin Mrvoljak, predsjednik UO Udruženja. 
N.Br./maglaj.net