Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Analiza CCI: Nijedna vlada u BiH nema ženu na mjestu premijera

img

Centri civilnih inicijativa, uz čestitke ženama u BiH, za 8. mart, upozoravaju na neprihvatljivo ponašanje ovdašnjih političara, na svim nivoima vlasti, koji ženama u BiH uskraćuju prava koja su im garantovana zakonom. Naime, sastavom svih dosad (nakon posljednjih izbora) imenovanih vlada, nastavlja se neprihvatljivo kršenje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji jasno propisuje da zastupljenost manje zastupljenog pola ne smije biti ispod 40% i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje ovim zakonom zahtijeva.

- Dodajmo na to i neprihvatljivo malu zastupljenost žena u zakonodavnim institucijama vlasti koja se, indikativno, smanjuje sa povećanjem nivoa vlasti. Pa je taj broj na kantonalnom nivou oko 30%, na entitetskom oko 25%, a na državnom svega oko 20% što zapravo korespondira sa položajem žena u stranačkim rukovodstvima, zarobljenim u patrijarhalnom obrascu funkcionisanja koji i jesu najodgovorniji za aktualno stanje. Nijedna od vlada u BiH, trenutno, nema ženu na mjestu premijera. Broj žena u 6 novoimenovanih vlada je i do 4 puta manji od propisanog zakonom. A u HNK i ZDK su još uvijek aktivne vlade iz prethodnog mandata, koje u svom sastavu nemaju nijednu(!) ženu (što je poseban skandal).

Dodatno, samo Skupštine ZDK i BPK i Predstavnički dom PS BiH – 3 od 16 institucija zakonodavne vlasti u BiH (posmatrajući domove naroda odvojeno) – imaju ženu na mjestu predsjedavajućeg. A i rukovodeća mjesta klubova stranaka i skupštinskih radnih tijela, dominantno zauzimaju muškarci.

- Mi nažalost, imamo vlast koja, umjesto gradnje i učvršćivanja pravne države i garantovanja ljudskih prava svim svojim građanima i strogog kažnjavanja diskriminacije, po bilo kom osnovu, radi sve suprotno od toga – krši prava svojih građana, urušava pravnu državu i sama proizvodi ili provodi sistemsku diskriminaciju. Uključujući i ovu na rodnoj osnovi.

CCI, u ime građana ove zemlje, zahtijeva poštovanje zakona i ljudskih prava, formiranje vlada u skladu sa važećim zakonskim propisima, te izmjene Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, na način da se u njemu precizira individualna i kolektivna odgovornost za kršenje Zakona i unesu jasne i stroge sankcije. Sve dotad, čestitke političara, ženama, za njihov međunarodni praznik, treba odbaciti kao cinične i uvredljive floskule, koje dolaze od onih koji ženama oduzimaju njihova zakonom garantovana prava. Ne zanimaju nas riječi – ni čestitke, ni obećanja – nego djela. Prestanite vrijeđati žene i njihovo prisustvo u vladama svoditi na beznačajni minimum ili ih potpuno odstranjivati iz (izvršne) vlasti. Prestanite vršiti diskriminaciju i generirati neravnopravnost u društvu i prestanite kršiti zakone i urušavati pravnu državu!


(Patria)