Nedjelja , 26. May, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Priča o uspješnom Maglajliji Samiru Ustaliću (FOTO)

img

Pored evropskog, postao član i Američkog geološkog društva

Maglajlija Samir Ustalić (24) prošle godine u roku je završio svoje školovanje na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli sa prosječnom ocjenom 9,50. Bio je student generacije, a pripala mu je Zlatna plaketa Univerziteta Tuzla. Takođe, našao se među 70-tak studenata kojima je pripala nagrada Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Pored Samira, tada su bila nagrađena još dvoje Maglajlija, Jasmin Ćatić i Šahzudin Mahmić. Školovanje na fakultetu Samir je vrlo ozbiljno shvatio i samo on zna koliko je truda, rada, odricanja i neprospavanih noći trebalo uložiti da bi se došlo do ovakvog uspjeha. A svakom njegovom uspjehu radovala se porodica i prijatelji. „Lijepo je kada se cijene trud i rad. Nagrade Ministarstva i Univerziteta su i velika obaveza. Na nama dobitnicima je da opravdamo te nagrade“, rekao nam je Samir na početku razgovora.

Počeo master studij na Univerzitetu Tuzla

Odmah nakon završetka studija Samir je našao posao u struci i upisao master na fakultetu. Međutim, poslovne i fakultetske obaveze bilo je teško uskladiti, pa se ipak opredijelio za master studij. Kada je prije mjesec dana poslao biografiju i konkurisao za članstvo u Američkom geološkom društvu, nije vjerovao da će dobiti pozitivan odgovor, obzirom na broj prijavljenih. Međutim, nedavno je stigla potvrda da je zvanično postao član svjetski priznatog društva za geologiju, osnovanog 1888. godine. „Ponosan, sretan, ali i svjestan da ovo priznanje sa sobom nosi određenu težinu. No, dovoljno je u meni hrabrosti, volje i želje za dokazivanjem s ciljem da opravdam ukazano povjerenje. Biti član Američkog geološkog društva nekada je bio samo san, ali korak po korak snovi postaju stvarnost“, ispričao nam je Samir i dodao. 

Tokom studija, napisao sam brojne naučne radove, učestvovao sam na nizu seminara, konferencija i kongresa u Bugarskoj, Italiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Osim što sam puno toga naučio, upoznao sam se sa brojnim kolegama i profesorima iz regije, Evrope i širom svijeta. Tako sam i postao član Evropske geoznanstvene unije, Evoropske asocijacije geohemičara a šlag na tortu je članstvo u Američkom geološkom društvu“. Kako nam kaže, za početak planira pokušati organizovati dolazak svjetskih stručnjaka i profesora da održe predavanja u BiH.

Već ima ponude inostranih univerziteta

Ovih dana vrijedno radi na svom master radu koji ima temu „Sadržaj teških metala i karbonata u tlu na širem području Maglaja“. Planira se i dalje baviti naučno-istraživačkim radom, a nada se da će nakon master studija uspjeti pronaći odgovarajući univerzitet gdje bi nastavio doktorski studij. „Vidjećemo šta budućnost nosi, ima i sada ponuda sa unverziteta van Bosne i Hercegvine“, rekao nam je Samir Ustalić na kraju razgovora.N.Br./maglaj.net