Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

MUP ZDK: Sankcionisana 123 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola

img

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u vremenskom periodu od 08.02. do 10.02.2019. godine, realizovali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, sa posebnim akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača.

Aktivnosti policijskih službenika u navedenoj akciji su bile usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja vožnjom pod dejstvom alkohola, shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te su sankcionisani počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Tokom akcije kontrolisano je ukupno 1.511 vozača i vozila u saobraćaju, a kod 120 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, dok su 3 vozača odbila alkotestiranje. Za počinjene prekršaje vožnjom pod dejstvom alkohola vozačima su izdata 123 prekršajna naloga.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava sve vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uslova pod kojima mogu upravljati vozilom, te da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, kao i druge učesnike u saobraćaju.

Posebno naglašavamo da će se i u narednom periodu provoditi slične akcije u kojim će slučajevi vožnje pod dejstvom alkohola biti odmah zadokumentovani a nesavjesni vozači sankcionisani.

(Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK)