Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nakon povlačenja vode, ostale tone smeća

img

Izgled obala Bosne, ogledao naše nekulture i bezobzirnosti

U proteklih nekoliko dana bujice i potoci sprali su iz viših područja divlje deponije sa područja dva kantona, Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona. Svo to smeće završilo je u rijeci Bosni. Kako se vodostaj polako vraća u normalu, na obalama ostaju ogromne količine nagomilanog smeća. Ništa novo, reći će mnogi. Ali, do kada ćemo ovako nešto uzimati zdravo za gotovo. U samom centru Maglaja, na obali Bosne ispod Svetišta Leopolda Mandića ostala je gomila smeća, barem za tri velika kamiona. A kompleks Svetišta čini i, možemo reći, najljepši park u gradu sa stotinama grmova ruža. Već godinama župnici, koji su ovdje u službi, vrijedno uređuju i obalu Bosne. „Ono što viđamo na obalama Bosne nalik je kataklizmi, dajemo putnicima-namjernicima ružnu sliku o ovoj prelijepoj zemlji. Čim se vrijeme proljepša pozvaću župljane da uklonimo i očistimo smeće. Apelujem na ostale građane da se i oni uključe u slične akcije jer to je odraz i naše kulture ali i naše duše“, rekao nam je vlč. Josip Jelić, župnik maglajske župe.

Djecu učiti odmalena da budu odgovornija

I dok je u svijetu sve više osoba koje su pobornici „ZERO WASTE“ stila života, dakle proizvodnju smeća sveli su doslovce na nulu, tone plastičnih flaša i kesa na obalama rijeka, po šumama ili potocima, slika su našeg života. Šta to govori o nama samima?  „Nemam riječi. Djecu odmalena treba učiti kako da se ponašaju odgovorno prema okolini u kojoj se živi. Sve se nauči i ponese iz kuće. “, rekla nam je Nermina Mehinagić. „Nismo dorasli situaciji i mislim da smo jako daleko od nekih normalnih pogleda na današnjicu. U 21.vijeku je nevjerovatno da ostaje ovoliko otpada. Djecu učiti kako da budu odgovornija i za koju godinu imaćemo puno bolju situaciju. A sve je ovo odraz nas samih“, kazao nam je Zijo Omerović. Zijad Smajlagić smatra da su kazne rješenje. „Sramota je ovo što se radi. Ima ih puno koji smeće bacaju u potoke i pored ceste. Lahko je utvrditi koji su to i samo kažnjavati“, dodaje Smajlagić.

Slike kakve gledamo ovih dana odraz su naše nekulture, neodgovornosti i bezobraznog ponašanja prema prirodi i onda se čudimo poplavama, klizištima i zemljotresima. Sve dok se vodimo mišlju da to nije naša briga, a jeste briga svih nas, neće nas zaobilaziti prirodne katastrofe, sve češće i sve veće. Nažalost!

 N.Br./maglaj.net