Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajlije je nabujala Bosna podsjetila na prizore iz maja 2014.godine (FOTO)

img

Maglajlije je nabujala Bosna podsjetila na prizore iz maja 2014.godine. U naselju Jelovac ponovno su poplavljene kuće porodica Zeljković i Delić. Kemalu i Fikreti Zeljković ovo je sedmi put da Bosna plavi kuću. „Sve što smo sticali 40 godina izgubili smo 2014.godine. Nismo se ni oporavili, opet poplava“, rekao nam je Kemal i dodao. „Hvala prijateljima koji su priskočili u pomoć da barem namještaj i stvari spasimo. Ništa se ne radi na prevenciji, da se mi zaštitimo od plavljenja. Kako nam je, tako nam je“.



Nisu spavali ni Esma i Fikret Delić. „Hvala načelniku Mahmutagiću i Arifu vatrogascu koji su nas obilazili cijelu noć. Ništa se ne radi na prevenciji, a svaku kišu mi strahujemo i gledamo koji će se alarm uključiti“, priča nam Fikret dok čisti mulj oko kuće.

Tokom poplava ovca ojanjila troje jagnjadi

Nabujala Bosna u naselju Parnica opkolila je kuću Delić Vahrije i Alije. „Familija nam je pomogla da spasimo stvari. Bila sam sretna kada sam vidjela da se voda počela povlačiti. Završilo se dobro“, priča Vahrija. „Još su nam svježa sjećanja na maj 2014 godine, a strahujemo kada pada kiša i snijeg“, rekla nam je Radislava Đurić koja nam je priznala da je najviše strahovala za 50-tak ovaca koje su joj značajan izvor egzistencije. „Sama sam sa sinom, a muž radi u Sloveniji. Pitala sam se kako ću spasiti ovce, šta ću ako mi Bosna odnese sijeno. Vatrogasci su pronašli kamion kojim smo ih trebali prebaciti na sigurno da je trebalo“, dodala je Radislava. Ispričala nam je da je i pored svog straha bilo i sreće. Naime, dok se ona borila kako će ih spasiti, jedna ovca ojanjila je troje jagnjadi. U Poljicu su mještani puni hvale za sve koji su ih obišli tokom protekle noći. Rade Maljenović se posebno zahvalio načelniku Mirsadu Mahmutagiću i vatrogascu Arifu Mujkanoviću. „Hvala im što su osigurali kamion da spasimo ovce“, naglasio je Maljenović.



Teško bilo Maglajlijama uz samu Bosnu

Brojne Maglajlije sa gradskog mosta pratile vodostaj Bosne, posebno oni čije su kuće uz samu rijeku. „Strahota, pa hajde. Jako je brzo nadolazila i sjetio sam se svega što smo preživjeli 2014. Dobro je opet, samo nek nije ulila u kuću“, ispričao nam je Ekrem Ustalić. Na terenu su stalno pripadnici Štaba Civilne zaštite, koji je u stalnom zasijedanju, Profesionalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Maglaj. „Pratili smo stanje i donijeli odluku o potezima koje smo trebali poduzeti. Planirana je bila evakuacija najugroženijeg stanovništva. Na svu sreću nivo Bosne počeo je opadati“, ispričao nam je vatrogasac Arif Mujkanović. Tokom dana dobila se neka okvirna slika o štetama. „Poplavljeni je desetak kuća, a u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnom  putu Doboj-Zavidovići ispod gradskog mosta, u naselju Donji Ulišnjak te na području Bijele Ploče. Pod vodom je i južni ulaz u grad“, referisao je Anto Maglica, rukovodilac Službe CZ

Sistem zaštite od poplava državni je problem

Na svu sreću nije nam se ponovila 2014“, izjavio je načelnik općine Mirsad Mahmutagić i dodao. „Prevencija, kada je u pitanju rijeka Bosna, državni je problem jer nijedna općina u njenom slivu nije sposobna da to riješi, niti ima sredstava. Trenutno sumiramo štete i imamo volju da, ukoliko budemo mogli, pomognemo postradalim građanima“, dodao je Mahmutagić. Zbog trenutnog stanja na području općine, nastava je prekinuta u Područnima školama Bočinja, Ulišnjak i Bradići koje pripadaju Osnovnoj školi „Maglaj“.

 N.Br./maglaj.net